IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:04 | 28 януари 2020
Обновен: 00:28 | 24 април 2024

Иван Гешев: Има досъдебно производство, свързано с президента

Главният прокурор не потвърди, но и не отрече, че е отказал среща с държавния глава. Обвинител №1 влезе като редови прокурор на поредното заседание по мегаделото „КТБ“

По материала работи: Слав Велев
Иван Гешев: Има досъдебно производство, свързано с президента

 

Заради конкретно досъдебно производство се е стигнало до искането на главния прокурор Конституционният съд да разтълкува текстовете в основния закон, свързани с имунитета на президента и вицепрезидента. Това стана ясно от думите на самия Иван Гешев, който днес облече червената тога и влезе като редови прокурор на поредното заседание по мегаделото „КТБ“, съобщи БНР.

 

Кое дело и коя прокуратура, работи по него, Гешев отказа да каже, но обясни, че наблюдаващите прокурори са видели данни, които „пораждат неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията“, засягащи неприкосновеността на държавния глава.

 

„И са изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията и конкретни конституционни разпоредби", обясни Гешев. „Това, което съм направил, след като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд“, допълни той.

 

Главният прокурор отказа да отговори дали въпросното разследването е свързано с работата на Румен Радев начело на ВВС.

 

Обвинител номер едно коментира и конфликта между протестиращи заради водната криза в Перник и органите на реда вчера пред регионалното министерство.

 

„Няма да се толерира това да се бият полицаи“, предупреди Иван Гешев.

 

Investor.bg

 

Четете още: 

 

Коментари

Новини Варна