IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
20:02 | 17 февруари 2020
Обновен: 08:08 | 24 март 2024

10% спад на желаещите българи да учат на Острова след Brexit

Тази година документи за британски ВУЗ-ове са подали 1710 българи

По материала работи: Слав Велев
10% спад на желаещите българи да учат на Острова след Brexit

 

След Brexit се наблюдава 10% спад на желаещите да продължат висшето си образование във Великобритания отбелязват организаторите на изложението "Световно образование", пишат от в. Монитор.

 

"Към 15 януари, когато изтече срокът за кандидатстване на Острова, документи за прием в британски Вуз са подали 1710 българи или с 10% спад спрямо 2019г., когато кандидатите бяха 1900", коментира Стефка Златева, консултант в "Интеграл". Тя смята, че отливът е по-малък от очакваното и най-вероятно се дължи на студентите, които се колебаят коя страна да изберат, за да продължат висшето си образование. Според данни на "Световно образование" успешните кандидатури за Острова са между 1500 - 1800.

 

"Това потвърждава, че ефектът" Brexit " не е отказал мотивираните", посочи Златева.

 

Тези кандидати, които сега кандидатсват и бъдат приети на Острова, ще бъдат при сегашните условия за прием. Ще имат право и на студентски кредит. Дори и да бъдат наложени промени таксата ще си остане 9250 британски лири за целия период на обучение.

 

Българските студенти ще имат статут на уседналост, за който крайният срок за регистрация е 30 юни 2021 г., за да могат да обезпечат престоя си след 31 декември 2021 г. Тези, които са започнали обучението си преди края на календарната година, ще могат да се възползват и от безплатно здравеопазване до края на следването си. Изисква се те да имат европейска здравна карта. Ако се наложат промени в здравеопазването след 31 декември 2020 г., може да се наложи гражданите на ЕС да сключат допълнителна здравна застраховка. След споразумението на Великобритания и ЕС ще станат ясни и условията за приетите след септември 2021 г.

 

Английските университети в момента обмислят варианти как да запазят чуждестранните си студенти след Brexit. Някои от тях въвеждат интензивни бакалавърски програми с продължителност 2 години, а други предлагат специални стипендии. Трети дори отварят кампуси в други страни. Пример за това е университетът в Мидълсекс, който вече има филиал в Кипър.

 

Нидерландия се нарежда на второ място сред българските студенти. За последните три години има 10-15% ръст на  българските студенти, отбеляза Николай Христанов. По последни данни в момента 3200 българи се обучават в Нидерландия. "Силният интерес към страната обаче е довел до ограничения в условията за прием в някои академични университети. Някои университети са въвели ранни срокове, допълнителни тестове и допълнителен изпит по математика за компютърни науки и бизнес администрация, специална селекция и изпит да психология", допълни Христов. Кандидат-студентите за Нидерландия в тези специалности ще трябва да имат и определен хорариум от часове за биология и химия.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна