IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:27 | 17 февруари 2020
Обновен: 19:02 | 16 април 2024

Всички търговци на отпадъци влизат в регистър

Досега в закона се е предвиждало на ОВОС да са подложени всички инсталации за изгаряне за над 100 тона

По материала работи: Слав Велев
Всички търговци на отпадъци влизат в регистър

Законовите промени за горенето на боклук, предложени от ГЕРБ, транспонират европейското законодателство и са дори по-строги. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната екокомисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

 

Тя обясни, че досега в закона се е предвиждало на ОВОС да са подложени всички инсталации за изгаряне за над 100 тона, а с промяната се предвижда всички инсталации да минават процедура по ОВОс, включително и тези за експерименталното изгаряне. Предвижда се и пълен анализ за потенциално въздействие на околната среда и участие на обществеността в обществени обсъждания и мнения.

 

"Въведохме в закона с колегите от ГЕРБ затягане на контрола за всички депа и инсталации, което предвижда да има видеонаблюдение в реално време с връзка към общините и РИОСВ", обясни Василева, която бе екоминистър във второто правителство на Борисов.

 

Тя добави, че всички търговци на отпадък ще бъдат включени в регистър, за да се плаща задължителната лицензионна такса. "Ако в момента има внос на отпадък, той е само по регламентиран начин", категорична бе Ивелина Василева.

 

По думите на Василева екоминистърът Емил Димитро - Ревизоро е предприел решителни мерки по отношение на ограничаване на вноса на отпадъци и има изграден Оперативен щаб. Тепърва ще вървят обсъждания и ще се приемат от всички страни предложения за затягане на контрола с отпадъците, стана ясно още от думите на Ивелина Василева.

 

news.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна