IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Енерго
12:44 | 9 януари 2019
Обновен: 17:27 | 17 април 2024

Енергото с препоръки как да пестим електроенергия от осветление

Вижте съветите за енергийна ефективност в домакинствата

По материала работи: Слав Велев
Енергото с препоръки как да пестим електроенергия от осветление

 

По изчисления на експерти потребената електроенергия за осветление в дома и офис помещенията възлиза на над 10% от общо консумираното количество. ЕНЕРГО-ПРО продължава да предлага на своите клиенти съвети за енергийна ефективност в домакинствата с цел намаляване на разходите. Ето и препоръките на компанията за пестене от осветление:

 

•             Изгасяйте лампите при отсъствие от стаята за повече от 10 минути. Същото важи и за кътове от по-големи помещения, в които не извършвате дейност.

•             Монтирането на няколко вида осветителни тела в едно помещение – полилеи, настолни и стенни лампи - позволява контролиране на точното количество осветление, което е нужно във всеки един момент според вида дейност. Оптималното е във всекидневната да имате най-малко три източника на светлина.

•             Използвайте енергоспестяващи осветителни тела. Те намаляват с до 80% разхода на електроенергия при сравнително същото ниво на осветление.

•             Поставяйте димери за регулиране степента на осветеност, те могат да ви спестят годишно около 50 лв. от сметката за ток.

•             Боядисвайте стените на помещенията в светли тонове, това ще намали необходимостта от силно осветление.

•             За повече светлина в стаите отваряйте максимално щорите и плътните завеси през деня и почиствайте редовно праха по крушките и абажурите.

•             Подменете обикновените ключове със сензорни такива, които автоматично изключват осветлението няколко минути след като сте напуснали стаята. Такива ключове са особено подходящи за по-рядко използвани помещения като коридори, преддверия и килери.

•             В двора или градината най-удачни са нисковолтовите LED лампи, комбинирани със сензорни осветителни тела, които отчитат светлина, време и движение. Това също е един сигурен начин за пестене на ток.

 

ЕНЕРГО-ПРО силно препоръчва използването на съвременно LED осветление, което има следните предимства: LED крушките са с лесен монтаж; започват да светят от първия момент, защото липсва период на загряване; разходът на електроенергия на една LED крушка, която излъчва 450 лумена, е едва 6-9 W; качеството и яркостта на светлинния поток остават непроменени с времето; много по-издръжливи са и на най-сурови условия; с нисък рисков показател, тъй като не съдържат живак и при тях липсва инфрачервено и ултравиолетово лъчение; притежават гаранция, която обичайно е 2 години, като реално имат живот около 5 години, по сертификат LED лампите са с 25 000 часа срок на работа.

 

Модерните LED крушки щадят околната среда. Това води до намаляване на използваната електроенергия и на вредните емисии, както и до опазване на озоновия слой. LED продуктите напоследък се предлагат на по-достъпни цени и намират своето място във все повече домакинства. По-високата цена се компенсира с много по-дългия живот и значително по-малкият разход на електроенергия. Ако дадено домакинство премине изцяло към LED осветление, това ще намали използвана електроенергия за осветление от 8 до 10 пъти.

Коментари

Новини Варна