IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
08:11 | 19 ноември 2014
Обновен: 23:39 | 24 март 2024

Шефът на БНБ подава оставка до седмица

Като компенсация той щял да бъде избран за представител на България в международна финансова институция

По материала работи: Златина Добрева
Шефът на БНБ подава оставка до седмица

До седмица дългогодишният управител на Българската народна банка Иван Искров ще подаде оставка.
Като компенсация за предсрочното прекратяване на мандата той ще бъде избран за представител на България в международна финансова институция, пише "Труд", като се позовава на източници от ГЕРБ.
Вестникът посочва, че вчера по обяд управителят на БНБ е бил на непланирана предварително среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Тя е била по искане на гуверньора.
За наследник на Искров управляващите обсъждат няколко варианта. Според слуховете сред кандидатите е бившият председател на Сметната палата Валери Димитров, който беше сменен при кабинета „Орешарски“. Той обаче отрече с него да са водени такива разговори. „Никой не ми е предлагал, но дори и да ми предложат, няма да се съглася“, каза Димитров пред „Труд“.
В оборот се завъртяха също имената на сегашния подуправител на БНБ Калин Христов и на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Вчера двамата не отговаряха на мобилните си телефони.
По-нереалистични варианти за поста са други две имена – на служебния министър на финансите Румен Порожанов и на Светослав Гаврийски, който бе управител на БНБ в периода 1997-2003 г.
Още в края на юли Борисов поиска оставката на Искров заради лошия контрол на БНБ над банковата система у нас, предизвикал кризата в КТБ. Тогава лидерът на ГЕРБ дори предложи националната банка да оглави Калин Христов.
Преди седмица в същия дух се изказа и министърът на финансите Владислав Горанов. Вчера председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че ръководството на БНБ носи морална отговорност за случилото се с КТБ и призова за оставката му.
В края на октомври Искров обяви, че ще подаде оставка веднага щом бъде намерено решение за КТБ и бъде сформирано стабилно управляващо мнозинство.

Коментари

Новини Варна