IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
08:17 | 18 декември 2014
Обновен: 10:58 | 20 април 2024

Нашествие на румънци по курортите край Варна

Кувертите в ресторантите за празниците по-скъпи от миналата година, твърди Стоян Маринов

По материала работи: Златина Добрева
Нашествие на румънци по курортите край Варна

Очаквам нашествие на румънски туристи по курортите край Варна за предстоящите празници. Това разкри пред вестник „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.
Информацията си Маринов е събрал от хотелиери. Близо 15 хотела в курортите Св. св. Константин и Елена  и Златни пясъци ще отворят, за да посрещнат гости за празниците, каза експертът.
Някои от хотелите са 100% предварително резервирани за румънци. На места резервациите са направени директно от румънски фирми. Голяма част от почиващите ще са именно граждани на северната ни съседка, българите по курортите край Варна за празниците ще са едва 10 - 15%, каза Стоян Маринов.
Малцина от тези българи пък ще са варненци. Както и друг път вестник „Черно море“ е писал, жителите на морската столица предпочитат да изкарат новогодишните празници в къщи за гости в Еленския и Троянския балкан, а също и край Жеравна. Сред най-търсените зимни и ски курорти за варненеца пък са Банско и Чепеларе.
Доц. Стоян Маринов обаче твърди, че тазгодишното нашествие на румънци не може да се мери с масовите посещения през 2007 и 2008 г. Тогава за празниците отвориха 25 - 30 хотела, обяви доц. Маринов. На гостите от Румъния тук им излиза евтино, тъй като имат по-висок стандарт от нашия, смята експертът.
От 300 до 600 лева e стойността на празничния пакет в хотелите край града, каза Стоян Маринов. В 3- и 4-звездните хотели цените са по-ниски - 350 - 400 лева за три нощувки със закуска. В по-престижните хотели цените стигат 600 лева, каза експертът. В сумата е включена и празничната вечеря плюс анимация.
През тази година новогодишните куверти на ресторантите във Варна са по-скъпи от миналата, твърди доц. Маринов. Според него цените в по-обикновените заведения започват от 80 лева, а в по-скъпите цената е 100 - 120 лева, и то само за храната, уточни експертът.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна