IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
15:32 | 27 януари 2015
Обновен: 10:06 | 17 април 2024

Птичият грип идва към Варна

Забраниха провеждането на изложби и пазари на птици в областта

По материала работи: Златина Добрева
Птичият грип идва към Варна

Българската агенция по безопасност на храните забрани провеждането на изложби и пазари на птици на територията на Варненска и още три области – Бургас, Добрич и Силистра. Директорите на областните структури в тези 4 области са инструктирани от БАБХ да следят с повишено внимание епизоотичната обстановка. На тях е възложено и спазването на постоянен ветеринарномедицински контрол. Причината е установен случай на птичи грип. Kакто вече chernomore.bg писа след подаден сигнал в района на Бургас, защитена местност Пода, са открити две мъртви птици - пеликан и чайка. От мъртвите птици са взети проби и са направени изследвания в Националната референтна лаборатория към Националния ветеринарномедицински институт, при които резултатите показват наличието на птичи грип (H5N1) единствено при пеликана. При чайката пробите са отрицателни. „На този етап няма нищо обезпокоително, защото са предприети всички необходими предпазни мерки“, каза зам.-министър Цветан Димитров.
Д-р Дамян Илиев, зам. изпълнителен директор по здравеопазване на животните към Българската агенция по безопасност на храните, заяви, че се извършват рутинни мерки, които включват уведомяване на населението, раздаване на информационни материали, забрана за преместване и транспортиране на птици, изпращане на яйца, търговия и други. Тъй като заболяването е констатирано при дива птица, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев е издал заповед, с която ловът на птици в района е забранен. Тази забрана ще обхване три ловни дружинки, които също са информирани за случая.

Коментари

Новини Варна