IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
16:44 | 18 март 2015
Обновен: 04:15 | 26 март 2024

Облагат с такса „Кошче“ концесионерите на плажове?

Съветниците от правната комисия не взеха решение по казуса, препратиха го към комисията по търговия и туризъм

По материала работи: Златина Добрева
Снимка архив

Концесионерите на морски плажове във Варна и курортите поискаха да бъдат освободени от плащането на такси за обекти, които не са свързани с търговска дейност. Става дума например за вишки за водни спасители, съблекални, душове, указателни табели, кошчета за смет и други. Предложението бе адресирано до правната комисия към Общинския съвет. В него се казва, че в таксите за сметоизвозване за т. г. е включена т. нар. допълнителна търговска площ по смисъла на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, в която отново са разположени тези задължителни обекти. Аргументът на концесионерите е, че въпросните съоръжения не се поставят с комерсиална цел, а в изпълнение на нормативите. Освен това за тяхното поддържане се правят разходи. Мнението на концесионерите е, че трябва да се промени методиката на пресмятане на таксите за поставяне на преместваемите обекти. Ние сме длъжни да поставяме т. нар. задължителни обекти, а не да искаме разрешение за поставянето им. Обектите за това са задължителни, защото обслужват голям обществен интерес и поставянето им не зависи по закон от разрешението на общинската администрация, се казва още в становището на стопаните на пясъчни ивици.
Съветниците от правната комисия не взеха решение по казуса, като го препратиха за становище към комисията по търговия и туризъм. Те поискаха и писмено становище по проблема и от ресорната дирекция на община Варна.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна