IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
08:28 | 27 март 2015
Обновен: 11:03 | 16 април 2024

Димитър Дичев: Ловният туризъм няма да ни измъкне от кризата

Той носи едва 2% от туристическите приходи

По материала работи: Златина Добрева
Димитър Дичев: Ловният туризъм няма да ни измъкне от кризата

Не очаквам ловният туризъм да ни измъкне от кризата. Това каза пред вестник „Черно море“ председателят на сдружение „Култура и туризъм на българския Североизток“ Димитър Дичев.
Той коментира публикации в столичния печат, че само за 2014 година в държавната хазна са влезли 5 милиона лева от ловен туризъм. Според някои експерти този вид туризъм има сериозен потенциал.
Тенденцията от последните 3 години е средствата да се увеличават средно с 400 000 лева на година, потвърди пред “Дарик” и заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.
Приходите от ловен туризъм са незначителна част от общите приходи, които генерира туристическата индустрия. 1-2 % е делът на ловния туризъм, информира Димитър Дичев.
Това обаче не означава, че не бива да развиваме този вид туризъм. Напротив, полезно е, но както казах, не бива да даваме големи надежди, че ще ни извади от моментната криза, обясни експертът.
Преди години ловният туризъм беше силен, идваха много гости от чужбина. Днес са единици тези, които предпочитат България за подобно удоволствие, каза Димитър Дичев.
Практикуващите ловен туризъм са богати хора, които биха оставили доста средства при престой в страната. 10 000 – 15 000 долара „хвърля“ един ловен турист, обясни Дичев.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна