IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
17:09 | 30 май 2015
Обновен: 12:27 | 17 април 2024

Бизнесклиматът в България се подобрява

По-ниските цени на петрола са в подкрепа на икономическия растеж

По материала работи: Деян Михайлов
Бизнесклиматът в България се подобрява

Бизнесклиматът в България се подобрява, налице са положителни очаквания за развитие във всички сектори на икономиката, особено в промишлеността и строителството. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов при откриването на днешната редовна среща на Международния валутен фонд и Световна банка, която се провежда в София.

В момента има умерен оптимизъм по отношение на глобалното развитие, но всяка страна се изправя пред комплексни и многопосочни проблеми, каза в словото си Горанов. Световната икономика постепенно се възстановява, по-ниските цени на петрола са в подкрепа на икономическия растеж, въпреки това възстановяването остава неравномерно, посочи той. Високите нива на публичен дълг в много страни, младежката безработица и застаряващото население са част от причините за бавното възстановяване според Владислав Горанов.


Горанов каза, че по време на кризата е бил натрупан опит, макар и на висока цена,а сега инвестициите и работните места няма да могат да бъдат възстановени в пълен размер.За преодоляване на предизвикателствата са необходими споделени усилия, подчерта българският финансов министър. Той отбеляза, че това е именно и една от ролите на МВФ и Световната банка. Инициативите инвестиции на ЕС са ключови за преодоляване на проблемите, смята Горанов.

Финансовият министър посочи, че бизнесклиматът в България се подобрява, налице са положителни очаквания за развитие във всички сектори на икономиката, особено в промишлеността и строителството. Данните за БВП за първото тримесечие на годината са доказателство за повишената икономическа активност, добави той.

Коментари

Новини Варна