IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:03 | 4 юли 2015
Обновен: 17:56 | 27 март 2024

Труден и объркан сезон отчитат от туристическия бранш

Мнението е на експерта доц. Стоян Маринов

По материала работи: Борис Проданов
Труден и объркан сезон отчитат от туристическия бранш

Много труден и объркан сезон отчитат от туристическия бранш във Варна. Това съобщи доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара. По думите му, към момента няма точни данни за това, как протича летния сезон край Варна, но общото мнение е, че лятото ще бъде трудно.


Доц. Маринов подчерта, че сезонът е започнал доста обнадеждаващо през май, когато курорти край Варна са се напълнили с румънски туристи, но след това нещата са започнали да се развиват доста по-слабо, в сравнение с миналата година. „Към момента повечето хотелиери отчитат по-малко нощувки за май и юни в сравнение с миналата година. Това е благодарение най-вече на кризата в Украйна и Русия, която засегна отчасти и Беларус”, каза още доц. Маринов.


Той допълни, че туроператорите се надяват руския и украинския пазар да живне през август, тъй като това е месецът, в който туристите от тези дестинации предпочитат да почиват. Въпреки това обаче, дори да се достигне нивото на броя туристи от миналата година, то приходите ще бъдат по-ниски. Причината е, че туристите ще се възползват от предлаганите Last minute пакети, които са доста по-евтини и изгодни за тях.


Доц. Стоян Маринов каза още, че отражения върху родния туризъм е дало и рязкото намаляване на цените на пакетите в съседните на България държави – Турция и Гърция. Така например Турция е намалила цените си за руски туристи с близо 50%. Освен това турската държава подпомага активно местния бизнес за представляване му на руския пазар.


„Руснаците не плащат никакви такси за визи, отделно държавата субсидира с 50% чартърните полети до Турция и всичко това дава възможност на хотелите и туроператорите да предлагат пакети на много добри цени”, разясни експертът за Радио „Фокус” – Варна.


Гърция също има своите механизми за привличане на руски туристи, като примерно там Данък добавена стойност е доста по-нисък, отколкото в България. Доц. Стоян Маринов коментира, че освен това руснаците са преодкрили Черна гора, към която дестинация има голям интерес.

Коментари

Новини Варна