IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:16 | 20 август 2015
Обновен: 00:12 | 19 април 2024

Варна може да стане врата към ЕС за малайзийското палмово масло

На двустранната среща бяха обсъдени възможностите за внос на сурово масло на терминалите на варненското пристанище.

По материала работи: Златина Добрева
Варна може да стане врата към ЕС за малайзийското палмово масло

Варна може да стане врата към Европейския съюз за малайзийското палмово масло. Това стана ясно на среща между представител на Съвета по палмово масло на Малайзия и ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД.

 

На двустранната среща бяха обсъдени възможностите за внос на сурово масло на терминалите на варненското пристанище. 
 

Гостите бяха запознати с възможностите на порта за обработка на товари, настоящото състояние и перспективите за развитие и факта, че досега такъв тип товари най-често са пристигали у нас с контейнери. 
 

От своя страна гостите представиха Съвета, който представлява обединение на над 1000 малайзийски дружества за производство, износ и търговия с органичния продукт, масло, получено от месестата част на плодовете на маслената палма. 

 


 

Ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД и чуждестранните гости се договориха за допълнителни срещи, на които в бъдеще да бъдат обсъдени по-подробно евентуалните търговски отношения. 
 

„Пристанище Варна е държавен пристанищен оператор. Нашата основна цел е привличането на повече товари. Надяваме се, че отношенията ни със Съвета по палмово масло на Малайзия ще имат бъдещо ползотворно развитие, както за „Пристанище Варна“ ЕАД, така и за десетките фирми износителки от страната“, каза инж. Иван Янакиев, директор на направление „Експлоатация“ във варненското пристанище. 
 

Ръководството на държавния пристанищен оператор получи и официална покана от Съвета за участие в негова официална среща, която ще се проведе в средата на месец септември във Варшава, Полша.  

Коментари

Новини Варна