IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
22:00 | 3 септември 2015
Обновен: 15:02 | 28 март 2024

Борят безработицата с ваучери за почасова заетост

През август българите без препитание са били над 306 000

По материала работи: Златина Добрева
Борят безработицата с ваучери за почасова заетост

Спад на безработицата до 9,3 на сто през август отчитат данните на социалното министерство. Това е най-ниската отчетена безработица за този месец от 2008-а година насам.

През август българите без препитание са били над 306 000. А в бюрата по труда са обявени с хиляда и 100 повече работни места, спрямо същия период на миналата година.

За намаляване на безработицата от догодина ще има ваучери за почасова заетост.

Идеята е с помощта на агенцията по заетостта и частни посреднически агенции да се предлагат почасови ваучери за почистване на дома, готвене, помощ при отглеждането на деца и възрастни хора.

Идеята е добра за 29-годишната Зорка Борисова, която вече близо година е без работа, пише bTV.

Надява се с новата система да печели поне по 300 лева на месец.

„Като хигиенистка, почасова работа, защото имам и малко дете, от септември месец ще е на детска градина и тогава вече ще имам повече свободно време”, обяснява тя.

За да заработи системата с почасови ваучери, трябват законови промени. Повече време ще отнеме изграждането на информационна система.

Ще има специална страница, ще видим къде ще я закачим, където всеки ще може да си купи ваучер и да го използва - основното плащане ще бъде от потребителя на услугата, доколкото става дума за наемането на безработен държавата ще дофинансира наемането на такива хора, разясни социалният министър Ивайло Калфин.

Според икономистите България изостава по отношение на почасовата заетост.

За да намалим безработицата в дългосрочен план, трябва да се мине през сериозна образователна реформа и подобряване на самата гъвкавост на пазара на труда, коментира икономистът Явор Алексиев.

От социалното министерство обмислят още да има стимули за бизнеса при наемането на по-възрастни служители, облекчаване на процедурите за наемане на чужденци в секторите, в които има недостиг на кадри и реформи в образованието.

Коментари

Новини Варна