IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
14:39 | 28 ноември 2015
Обновен: 07:02 | 20 април 2024

Предимства на онлайн пазаруването

Шопингът в интернет печели все по-голяма популярност

По материала работи: Златина Добрева
Предимства на онлайн пазаруването

Пазаруването през интернет печели все повече популярност в България и това не е случайно. То има няколко основни предимства, които привличат потенциалните купувачи в мрежата при избор на техника, обувки, облекла и други.

Сред тях сa:
На първо място в Закона за защита на потребителите е записано, че при сключване на „договор от разстояние“ потребителят има право да се откаже от покупката, „без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина“ в срок от 7 работни дни. Това е записано в чл. 55, ал. 1 от закона.

Договор за продажба от разстояние е покупка по интернет, телевизия, телефон, радио, каталог, компютър, електронна поща и други. Най-масовият начин е именно интернет, защото той позволява широк избор и лесно поръчване. Хипотезите за покупка от разстояние са в чл. 48, ал. 3 на закона.

Разбира се, някои уеб страници предлагат връщане на покупките без обяснение в срок от 30 дни, а някои от физическите магазини предлагат възможност за връщане, но законово първите са длъжни да приемат стоката обратно, без обяснение, в срок от 7 работни дни, а физическите магазини могат да ви откажат.

Масово при поръчка през интернет има опция при куриера „Отвори, преди да платиш“ или „Прегледай, преди да платиш“, но това не отменя задължението на онлайн търговеца да приеме стоката обратно в срок от 7 работни дни след покупката. Разбира се, трябва да платите разходите по връщането за своя сметка. Всеки онлайн търговец трябва да има „условия за връщане“ и да уведоми купувача преди сделката, пише в Закона за защита на потребителите.

В интернет имате много по-голям избор, отколкото в реалните магазини.

Доставката, поръчана чрез интернет, често е безплатна, например за покупки с цена над 50 лв. или при други условия.

В интернет можете да намерите лесно най-добрата цена след кратко търсене, спестявайки си разходката до няколко магазина за техника например.

На практика, физическите магазини може да останат като витрини, в които да разгледате продукта и да го поръчате онлайн през уеб страницата на същия търговец (защото почти няма голям търговец с физически магазин, който да няма уеб страница), за да можете да го върнете в рамките на 7 работни дни, ако размислите.
investor.bg

Коментари

Новини Варна