IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
21:40 | 17 януари 2016
Обновен: 09:22 | 17 март 2024

Стоянов: Приватизация на борсата ще докара повече печеливши компании

По-силното доверие на инвеститорите е сред основните предимства на публичните компании

По материала работи: manager
Стоянов: Приватизация на борсата ще докара повече печеливши компании

Приватизацията на борсата е стъпка в правилната посока, защото това ще даде различен фокус и желание от страна на други борси тя да бъде развивана. Време е да се направи стъпка в тази посока, това ще отвори пазара. Основната ни цел е да докараме повече печеливши компании. Това заяви Мирослав Стоянов, директор „Инвестиционно банкиране“ в Елана Трейдинг, в ефира на Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни как една компания може да стане публична, както и плюсовете и негативите от това. Според него най-големите предимства са доверието от страна на инвеститорите, както и възможностите за развитие на нови проекти и получаването на реална оценка за компанията.

Ставането на една компания публична не трябва да бъде самоцел. Реално тя трябва да знае какво получава и как да го постигне.

„През 1992, когато започнахме, можеше да се направи успешен бизнес с малко пари и с много ентусиазъм, сега това вече става все по-трудно. За да излезеш на международните пазари, трябва външно финансиране и светът сега е различен. Бизнес вече се прави с пари“, обяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг, която направи първото успешно първично публично предлагане на акции на БФБ от 2013 насам.

Избрахме нашата фондова борса, защото сме българска компания, добре познати сме в страната, правили сме проекти с държавни институции и големи компании. Това просто е логичната първа стъпка.

През следващите 2-3 години компанията планира да направи IPO на някоя европейска борса, а след 2020 се надяваме да повиши до толкова приходите си, че да излезе на голяма световна борса.

Вижте видеото

bloombergtv.bg

 

Коментари

Новини Варна