IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
10:12 | 21 април 2016
Обновен: 00:19 | 15 април 2024

Фестивалът “Вино и храна” ще се проведе от петък до неделя

Той продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите от 30-те години на миналия век

По материала работи: Борис Проданов
Фестивалът “Вино и храна” ще се проведе от петък до неделя

Международното изложение “Фестивал вино и храна – Варна 2016”, организирано от Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура  и  подкрепено от Община Варна, ще се проведе от 22 до 24 април в центъра на ул.“Н.Й.Вапцаров“ №5. Откриването е в петък от 16 ч.

 

То се реализира благодарение на общината с партньорството на всички туристически организации в града и региона: Варненска туристическа камара; Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите; Съюз на хотелиерите – кк „Златни пясъци“; Варненска асоциация на туристическите агенции; Съюз на екскурзоводите в България и др.

 

Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес. Целта е България и Варна да се утвърдят като гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб и да функционира като такава целогодишно. Това събитие е уникално, както за културния живот в града, така и предизвиква интерес у гостите на града от чужбина, издигайки имиджа на България, като винена и гурме дестинация.

 

Изложението се провежда за четвърта поредна година в град Варна. То събира над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна, които показват своето производство от вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители.

 

В програмата на фестивала са включени тематични семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм. В трите дни на фестивала се организират тематични гурме обяди и дегустации. Темите са посветени на продуктите от български произход с представянето им, както в нов, така и в традиционен прочит. Тематични семинари за участниците са свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия, а представянето на техниките на готвене е от признати шеф-готвачи от България и по света. Акцент тази година ще бъде Street food зоната, където ще се предлагат бъргъри, приготвени на специално барбекю.

Коментари

Новини Варна