IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
20:33 | 25 май 2016
Обновен: 14:03 | 30 януари 2024

Горивата ще продължат да поскъпват

Тенденцията ще ще се запази поне до края на лятото

По материала работи: Борис Проданов
Горивата ще продължат да поскъпват

Цените на бензина и дизела на дребно се увеличиха с между 3 и 4% само през изминалите празнични дни. Тенденцията ще ще се запази поне до края на лятото.


В същото време се увеличава и броя на горивата с отклонения от качеството, констатирани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, предаде БНТ.


Очаква се цените на двете най-популярни горива у нас да продължат да се увеличават с още между 5 и 10 стотинки до края на лятото, прогнозираха петролни компании.


Това, обаче, не е първото поскъпване напоследък. В последните два месеца бензинът, дизелът и газта са поскъпнали с между 8 и 19 стотинки.


Основните причини за очакваните по-високи цени са както идващия туристически сезон, така и котировките на петрола на световните пазари.


Атанас Тасев, енергиен експерт: "Това е сезонното влияние, вие искате или не искате като тръгнете за морето, дали с 5 или 10 стотинки ви е по-скъпо, вие сте планирала вашата почивка, така че от това се възползват търговците. Това е пазарната логика".


Христо Казанджиев, Български енергиен форум: "Логично е при увеличение на цената на петрола на световните пазари, цената в България да се увеличава, въпросът е с колко би следвало да се увеличи при този темп на нарастване".


В момента Комисията за защита на конкуренцията извършва две успоредни проверки за наличие на картел и за злоупотреба на пазара на горива.


Марио Гаврилов, говорител на КЗК: "Мога да ви уверя, че ако някой отново е нарушил правата на конкуренцията, той ще бъде плеснат през ръцете с цялата строгост на българския закон, така както е предвидено в него".


Много българи се заблуждават, че можем да отидем на определена бензиностанция и да кажем защо вие продавате на тази цена, всеки е свободен в условията на пазарна икономика да продава за колкото намери за добре, ние нямаме абсолютно никакви правомощия.


Експертите не са на едно мнение дали има картел или не на пазара. От една страна според тях може цените да са еднакви, защото има баланс на пазара, но от друга не е възможно да има баланс при наличието на една голяма рафинерия.

Коментари

Новини Варна