IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
10:54 | 15 юни 2016
Обновен: 10:35 | 2 май 2024

Инвестират над 70 млн. лв. в район “Аспарухово”

Иван Портних: Районът ще получи друг облик и перспективи за развитие

По материала работи: Борис Проданов
Инвестират над 70 млн. лв. в район “Аспарухово”

“Аспарухово” е важен приоритет в инвестиционната програма на община Варна, съобщи кметът Иван Портних при откриването на реновираната част на Аспарухов мост.

 

“Това е от районите с голям потенциал – широка плажна ивица, голяма паркова зона.  За две години свършихме много системна работа по развитието на квартала. През следващата година ще инвестираме в “Аспарухово” над 70 млн. лв.”, допълни кметът.

 

Предстои цялостно обновяване на основните пътни артерии – на бул. „Народни будители“, бул. „Първи май“, ул. „Мара Тасева“ ще бъде разширена с 2 платна. ВиК инфраструктурата също се обновява – започна подмяна на основния водопровод, водещ към кв. "Галата", в участъка по бул. "Мара Тасева“ и бул. „Първи май“. Полагането на водопровода приключва и беше инспектирано от кмета Иван Портних и министърa на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. С това се отваря път за старт на рехабилитацията на основните булеварди.

“Готов е и паркоустройствения план. За него инвестицията е над 5 млн. лв. Идеята в тази прекрасна зелена зона е да направим втората Морска градина на Варна. Готов е и проектът за Рибарско пристанище на “Карантината”. Сега върви комплектоване на документите и най-късно от догодина да стартираме изграждането – индикативната стойност е над 10 млн. лв.

 

По линия на фонд “Солидарност” имаме 12 млн. лв. за двата охранителни канала, направихме и невъзможното. Техническите проекти са готови от средата на април. Но един от участниците обжалва пред КЗК приключването на процедурата. На 18 май КЗК отхвърли жалбата, но същото предприятие е депозирало на 6 юни жалба и във ВАС. Ще трябва да изчакаме решението на съда. Разчитайки на спешността на този проект, която е свързана не само с финансирането на фонд “Солидарност“, но и с огромното значение за всички живеещи в района, вярвам, че това решение ще излезе максимално бързо. Направили сме пълна организация и графици за изпълнение. Целта е до края на ноември всички дейности по ремонт на двата канала да бъдат приключени. За съжаление, ако бяхме започнали април, в края на август деретата щяха да бъдат готови”, допълни Иван Портних.

 

За сметка на това договорите с изпълнителите на ремонтите на Фатрико дере и за Елпромското дере, на обща стойност над 2 млн. лв. без ДДС, вече са подписани.

 

“Съвкупността от всички тези проекти дават основание да твърдим, че през следващата година “Аспарухово” ще получи не само друг облик, но и една друга перспектива за развитие“, каза още Иван Портних.

Коментари

Новини Варна