IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:12 | 19 август 2016
Обновен: 17:06 | 13 май 2024

Над една трета от заетите продължават да търсят нова работа

Предизвикателството пред работодателите - как да задържат талантливите

По материала работи: Слав Велев
Над една трета от заетите продължават да търсят нова работа

Над една трета (ок. 37%) от заетите продължават да търсят възможности за нова работа. Това гласи глобално проучване. В истинско предизвикателство за работодателите се превръща въпросът как за да задържат талантливите. Според експерти е изключително важно работодателите добре да обмислят тактиката си за подбор на персонал и да обърнат внимание най-вече на това как да задържат най-добрите си служители. 


Явлението с непрестанното търсене на нова работа е наречено "постоянните кандидати". В глобален мащаб най-много са те в Мексико и САЩ, съответно 50 % и 41 %. Те са съгласни с твърдението „Винаги търся следваща възможност за работа". Това се дължи на няколко фактора: 
 

1.    В САЩ се появяват най-много нови форми на работа. Популярността на т.нар. Gig Economy или търговията на индивидуални задачи през технологични платформи променят начина, по който хората работят.


2.    Технологичните компании проправиха пътя на договорните работни отношения на проектна база. Тъй като те са организациите, в които изискванията за определени умения се променят най-бързо, използването на подизпълнители им позволява да не разчитат на вътрешнофирмени умения, които утре могат да станат отживелица.


3.    Съкращенията и загубата на работа в началото на рецесията дадоха знак и на младите, и на по-възрастните, че сигурността на работното място невинаги е гарантирана.
 

Въпреки че България не е включена в изследването, изводите от него имат същата сила и тук, твърдят експерти и прогнозират, че работодателите, които не отговарят на очакванията и амбициите за растеж на своите служители, със сигурност ще изпитат на гърба си новия феномен „Постоянни кандидати“, защото те няма да спрат да търсят нови възможности за работа. Интернет и социалните медии дават в пъти повече информация за различните компании и свободните позиции в тях, а много често хората дори не трябва да ги търсят, защото информацията буквално изскача пред очите им.

Коментари

Новини Варна