IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Икономика
12:23 | 22 август 2016
Обновен: 03:09 | 29 април 2024

Земеделските масиви могат да включват проектираните полски пътища

Цената е на база средното годишно рентно плащане за землището

По материала работи: Юлиян Атанасов
Земеделските масиви могат да включват проектираните полски пътища

До 20-и септември ще е срокът за обявяване в регистъра и картата на ползване при служебното разпределение от Правилника за прилагане на закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ), тъй като той се удължава с 10 дни. С толкова се продължава и времето за промени в регистъра и картата като срокът се променя на 25-и септември. Това става ясно от указания за прилагане на нормативния акт, публикувани на страницата на земеделското министерство. От текста става ясно, че в закона се допуска в масивите да се включват проектираните полски пътища, както и нефункциониращи вече напоителни канали, отразени в картата на възстановената собственост. Ползвателят на съответния масив може да подаде заявление до председателя на комисията по сключване на споразумение за ползването на земята за предоставяне на проектираните в плана за земеразделяне полски пътища. Условието е те да не са необходими за осигуряване на пътен достъп до имотите и излезли от употреба напоителни канали.

 

От тук следва следната процедура: директорът на областната дирекция „Земеделие“ подава искане до общинския съвет за предоставяне на имотите. В срок от 1 месец от подаване на искането Общинският съвет приема решение. После има 7-дневен срок от влизането в сила на решението, в който кметът издава заповед, която се публикува на интернет страницата на общината. Тогава  ползвателите имат 1 месец да внесат по банкова сметка на общината сумата за определените за ползване полски пътища и да сключат договори за съответната стопанска година с кмета на общината. При положение, че в едномесечния срок от искането общинският съвет не е взел решение, директорът на областната дирекция „Земеделие“ определя със заповед цена на имотите – полски пътища. Цената е на база средното годишно рентно плащане за землището. Заповедта се обявява в кметството и в сградата на общинската служба по земеделие и се публикува на интернет страницата на общината и на съответната областна дирекция „Земеделие“. Тя е основание ползвателите да внесат сумата по банкова сметка на общината в срок от 1 месец от издаването на заповедта.

http://agrozona.bg

Още по темата: Eксперт: Бедствията не влияят на цените на земите

Коментари

Новини Варна