IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
10:01 | 3 ноември 2016
Обновен: 12:16 | 23 април 2024

Туристическият сезон във Варна скоро ще продължава и през 4-те годишни времена

При закриването му снощи бяха раздадени много награди за хора и фирми от бранша

По материала работи: Борис Проданов
Туристическият сезон във Варна скоро ще продължава и през 4-те годишни времена

В присъствието на кмета Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, представители на бранша и институциите в Градската художествена галерия беше закрит туристическият сезон във Варна. Беше прочетен и поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова. “Сезонът нямаше аналог в историята на българския туризъм”, пише министър Ангелкова и гарантира съпричасността на ръководената от нея институция към диалога с бранша, който носи само позитиви на България.

 

„С последния полет от Летище “Варна” (в края на октомври) сезон 2016-а беше приключен с двуцифрен ръст. Този огромен успех е заслуга както на усилията на бранша, така и на институциите – държавни и общински. “Благодаря на всички – каза кметът Иван Портних. – Ръстът на туристите е значителен. Предвижданията за догодина са също са добри. Буквално преди дни посрещнахме на Летище “Варна” 35-милионния пътник от концесията на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. За догодина сме подготвили инвестиции в размер над 35 млн. лв. само в центъра на града. Изпратихме преди дни последният круизен кораб, което е сигнал, че сезонът е силно удължен. Предстои отваряне на пристанището, социализацията му, както и разширяване на пречиствателната станция. Всичко това прави морската столица една привлекателна дестинация.”

 

Туристическият сезон във Варна скоро ще продължава и през 4-те годишни времена, синтезира плановете на общината градоначалникът и добави, че това се дължи както на инвестициите в инфраструктурата, така и на огромното културно-историческо наледство в града, природните дадености и опциите да се превърнем в ключова СПА-дестинация. Особено след промяната на нормативната база, според която минералните извори преминават към общините. Областният управител Стоян Пасев също не скри надеждата си за Варна да се говори като туристически център и през четирите сезона. Според него много ще помогне СПА-туризмът, който е в прицела на туроператори и хотелиери. Знаков е и повишеният интерес към туризма в учебните заведения, които подготвят кадри за бранша.

 

Главният мениджър на хотел-галерия “Графит” Полина Дочева, спечели приза за млад предприемач на годината в конкурса на община Варна в туристическия бранш.

 

Критериите за приза бяха доста сериозни, а победителят изпревари конкурентите си убедително.  Нейната награда е участие в международно туристическо изложение по избор. “Поласкана съм от наградата. Благодаря за признанието. Желая на всички успешна нова година и сезон”, каза при награждаването щастливата победителка.

 

Тя има двама подгласници – Иван Цветанов и Борислав Димитров.

 

Бяха връчени още награди – почетни плакети от общината за туроператор („Дестинейшън туристик сървисиз“), хотелиер (Григор Фиданов с веригата „Грифид Хотели“), ресторантьор (Орлин Попов с Happy Bar&Grill), както и за гражданска активност.

 

Имаше и грамоти за заслуги в туристическия бранш. Анастасия Пандова беше отличена за активна политика извън сезона. Наталия Фурнаджиeва за постигнатото с хотел „Мадара“  в Златни пясъци, за туроператор признание получи Герчо Герчев с „Франга“ ООД. Призове взеха още членът на Съюза на екскурзоводите Атанас Атанасов и управителят на „Стария Чинар“ Здравко Георгиев.

 

 

Борис Проданов

 

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна