IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
10:08 | 15 януари 2017
Обновен: 08:16 | 16 февруари 2024

Брюксел ще пише нови закони, за да защити фермерите от търговците

Идеята на експертите е да се въведе ролята на арбитри

По материала работи: Юлиян Атанасов
Брюксел ще пише нови закони, за да защити фермерите от търговците

Европарламентът подкрепя идеята на Европейската комисия за реформа в законодателството в посока към повече защита на фермерите в хранителната верига и по-точно в отношенията с преработвателите и търговците. По време на последното заседание на комисията по земеделие на Европарламента, на което присъства и еврокомисар Фил Хоган, беше представен доклад на експертна група с препоръки за реформа на селскостопанските пазари така, че да бъде подобрена позицията на фермерите.Идеята на експертите е да се въведе ролята на арбитри, които да контролират процеса по докладване на цените на всички етапи от хранителната верига така, че стойността на храните да бъде отчитана по веригата както по отношение на фермерите, така и на преработвателите и търговците. Темата бе обсъдена на последния Съвет на министрите на земеделието на ЕС, тъй като е един от приоритетите на словашкото председателство на Съвета.

 

Европейският парламент вече прие резолюция в подкрепа на доклада на експертната група, като документът получи широка подкрепа от политическите партии в институцията.Реформата няма да струва нищо на европейския бюджет. В същото време тя е важна, за да се направи така, че към фермерите да се върне по-голяма част от добавената стойност на храните по веригата. През 2011 г. печалбата за фермерите е 21% в сравнение с 28% за преработвателите и 51% за търговците, каза президентът на Копа-Коджека Мартин Мерилд. „Най-големият търговец има приходи с 10 пъти по-големи от най-големите фермерски кооперативи в Европа.“, каза той.

http://agrozona.bg

 

Четете още:Ресурсът вода във фокуса на Зелена седмица в Берлин

 

 

Коментари

Новини Варна