IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
13:12 | 17 януари 2017
Обновен: 21:47 | 24 април 2024

Водата във Варна ще скочи с левче

КЕВР е наложил на ВиК – дружествата 5-годишни планове

По материала работи: Борис Проданов
Водата във Варна ще скочи с левче

„Загубите ни на вода към момента са на 60%, основно на авариите. Във Варна обаче диаметърът на тръбите на вътрешната мрежа е голям, от където идват и щетите“, каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ инж. Валентин Вълканов, управител на ВиК – Варна.

 

Той не скри, че цената на живителната течност ще върви нагоре.

 

„Работим по бизнес-план на КЕВР, който е от 2017 до 2021 г. За този срок ВиК – Варна, не си измисля нищо. В него е записано какви инвестиции трябва да се направят при каква цена на водата. Повишение на водата в следващите 5 г. ще има, но това е на база плана на регулатора, в рамките на лев – лев и нещо за този срок. Но социалната поносимост на населението върху която се изчислява цената на водата за Варна е по-ниска. Стойността, която имаме тук е средна цена за държавата – 1,43 лв., като прибавим пречистването и отвеждането става около 2 лв. Вероятно до 2021 г. водата ще стигне до 3 лв. Дали ще стане е въпрос на политика и на цифри от регулатора. От вдигането на цената на тока за 1 г. ВиК – Варна, губи 1 млн. лв. Ние не ги инвестираме, а ги даваме за ток. Намират се какви ли не поводи да се запази ценета на водата, което води до загуби“, завърши инж. Вълканов.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Още по темата: Щрихи от утрото" (17.1.2017) - Какво е състоянието на ВиК мрежата във Варна и очаква ли ни поскъпване на водата?

Коментари

Новини Варна