IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
11:59 | 21 февруари 2017
Обновен: 05:26 | 14 април 2024

Регионалната бизнес зона във Варненско ще привлича най-вече производители

Нейното откриване ще е свързано и с подобряване на инфраструктурата

По материала работи: Ставри Таргов
Атанас Стоилов

 

Една от основните задачи пред „Зона за иновации и развитие Варна“ е да привлича най-вече големи производители, така както става в покрайнините на София и Пловдив. Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ кметът на Аксаково Атанас Стоилов. Поводът бе подписаният в понеделник меморандум за изграждане на регионална бизнес зона между общините Варна, Аксаково, Девня и Белослав.  Тя ще стане факт, след като съответните общинските съвети я утвърдят.

 

Надяваме се до няколко месеца да привлечем и първите големи инвеститори, каза още Стоилов. Той посочи, че бъдещата регионалната бизнес зона ще бъде особено атрактивна заради наличието на „Пристанище Варна-изток“, „Пристанище Варна-запад“, Фериботния комплекс, Летище Варна, автомагистрала „Хемус“, стария път за София и други. Много важно е също, че данъците в общини като Аксаково, Девня и Белослав са доста по-ниски от тези във Варна, което е допълнителен стимул за потенциалните инвеститори.

 

Откриването на регионалната бизнес зона ще бъде свързано с подобряването на инфраструктурата на територията на четирите общини, граничещи с Варненското езеро. За това ще се търсят пари както от европейските фондове, така и от държавата. Една от идеите е АМ „Хемус“ да стигне до град Игнатиево.

 

Пред нас стои важната задача да представим добре възможностите на регионалната бизнес зона пред правителството. Надяваме се след април или май т.г. тя да стартира успешно, каза още кметът на Аксаково.   

Иван Барбов

Ставри Стефанов

 

Още по темата      "Щрихи от утрото" (22.02.2017) - Какви са възможностите за инвестиции в района на Варненското езеро?

 

Коментари

Новини Варна