IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
17:48 | 25 март 2017
Обновен: 14:07 | 14 март 2024

Кой печели от търговската война между Русия и Турция?

Пшеницата или доматите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кой печели от търговската война между Русия и Турция?

Турското министерство на икономиката все пак е изключило Русия от държавите, за които действа нулева ставка за митото върху вноса на пшеница, но това е станало с вътрешна заповед, въвеждаща допълнителен критерий за вносителите „страна на произход” на зърното, а причината е в запазването на забраната за внос на турски домати в Русия, съобщиха от руското търговско представителство в Анкара, цитирани от агенция „Новости”.

През настоящия селскостопански сезон Турция е втори по големина вносител на руско зърно след Египет. Когато през миналата седмица оператори на пазара алармираха, че е прекратено издаването на лицензи за внос на руска пшеница, царевица, слънчогледов шрот и олио, от турското министерство на икономиката опровергаха информацията, че е наложена забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия. Тогава от министерството публикуваха съобщение, че търговската политика на Турция „е съобразена напълно с правилата на Световната търговска организация за свободна търговия” и че тя не се опитва да налага забрани върху нито един външен доставчик независимо от вида на внасяния от него продукти.

 

„Формално турската страна е права, че не е въвеждала мито върху вноса на селскостопанска продукция от Русия, тъй като то съществуваше и преди в размер на 130%. Но турските вносители си доставяха на практика цялата пшеница от Русия за преработка и след това я изнасяха за други държави, а в този случай действа нулева ставка по митото. Сега обаче министерството на икономиката на Турция установи  нов регламент за преработвателните предприятия, въвеждайки критерия „страна на произход на стоките” и изключвайки Русия от списъка на страните, за които действа нулевото мито при преработка”, обясни служител в търговското представителство.Той подчерта, че това решение не е публикувано официално и в представителството не разполагат с документ, който да го потвърди. „Министерството на икономиката призна, че до 15 март такъв списък не е съществувал. Но сега той е въведен в базата данни за получаване на лицензи за внос на селскостопански продукти. Т. е. преработвателите, които искат да внесат зърно, получават чрез паролата си достъп до официалния уебсайт на министерството на икономиката и виждат условията за получаване или удължаване на вече получен лиценз. Там вече е посочено, че от 15 март е въведен нов критерий – списък със страна на произход на стоката, в който Русия липсва. До тази база данни, предоставяна от отдела за износ към турското министерство на икономиката, няма достъп никой освен вносителите”, уточни източникът.

 

По думите му тези на действия на турските власти са свързани с изхода от преговорите между двете страни, в които Анкара не успя да убеди Москва да премахне всички ограничения върху вноса на турска селскостопанска продукция и по-конкретно на доматите за руския пазар, наложена от 1 януари 2016 г., след като в края на ноември 2015 г. турски изтребител свали руски бомбардировач близо до турско-сирийската граница. Впоследствие отношенията между двете страни се затоплиха и Русия премахна част от ограниченията, включително тези за внос на кромид лук шалот, цветно зеле и броколи от Турция през миналата седмица. В момента забраната за внос от Турция действа само за замразеното месо и продукти от преработката на кокошки и пуйки, за пресните и охладени домати, краставици и корнишони, както и за прясното грозде, ябълки, круши и ягоди.

 

Членът на управителния съвет на Съюза на износителите от Истанбул Зекерия Мете потвърди, че митото върху вноса на руска пшеница е въведено по тяхна молба заради оставащите ограничения върху вноса на турска селскостопанска продукция на руския пазар. „Русия забрани доставките на редица селскостопански продукти от Турция. Много от нашите колеги-износители се оказаха в тежко положение и търпят загуби. Получава се така, че Турция купува руски стоки, а Русия не купува нашите. За да балансираме положението, по наша молба министерството на икономиката от 15 март въведе нова норма за руската пшеница. Нямаше официално изявление, но като оглавяващ сектора съм запознат с въпроса”, каза Мете.

 

Той напомни, че Турция не се присъедини към санкциите, наложени срещу Русия от САЩ, ЕС и редица други страни през 2014 г.  „Търговията трябва да се води на равни начала. Ние изнасяме в Русия плодове и зеленчуци за 800 млн. долара и внасяме пшеница, ечемик и други продукти за 2 млрд. долара. И двете страни трябва да изкарват пари и да печелят. Ние много искаме да търгуваме с Русия, но условията трябва да са еднакви. Докато това не стане, ще продължим да поддържаме искането си към министерството”, категоричен бе Мете. Той обясни, че корабите с руски селскостопански продукти, натоварени и излезли от пристанищата до 15 март, ще бъдат приети и разтоварени в Турция. „Но следващите доставки вече няма да бъдат приемани, докато не се реши въпросът с премахването на ограничителните мерки от Русия”, изтъкна той.

 

По думите му Турция иска пълно възстановяване на отношенията с Русия. „Бизнесмените и предприемачите не могат да бъдат нито страна, нито инструмент в политическите конфликти. Търговията не трябва да спира”, констатира Мете.От руското министерство на селското стопанство обаче смятат, че Турция е нарушила правилата на Световната търговска организация при подпомагането на сектора на брашното, става ясно от думите на заместник-министърът Сергей Левин, цитирани от ТАСС. „Наясно сте, че нашата съседка Турция с нашето зърно и в нарушение на всички правила на СТО изгради силен и субсидиран от държавата брашнарски бранш, превземайки всички арабско-азиатски пазари, до които успя да се добере”, каза Левин. Той посочи, че Русия не е предприемала подобни действия и затова продължава да изнася зърно, а не брашно и други продукти с висока добавена стойност.

SINOR.bg

 

Четете още:Забраната за внасяне на лаптопи в самолетите обхвана и летището в Дубай

 

Коментари

Новини Варна