IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
16:26 | 26 март 2017
Обновен: 13:35 | 14 март 2024

Brexit даде нов тласък на туризма във Великобритания

Чужденците се възползват от спада на стойността на паунда

По материала работи: Юлиян Атанасов
Brexit даде нов тласък на туризма във Великобритания

Броят на туристите, посещаващи Великобритания, е нараснал през януари, тъй като чуждестранните посетители са се възползвали от спада на стойността на паунда, откакто Великобритания реши през юни, че иска да напусне Европейския съюз (ЕС), пише Business Insider.Най-новите данни на Националния статистически офис (ONS), публикувани днес, показват, че през януари 2017 г. общо 2,9 млн. чуждестранни граждани са пътували до Великобритания. Това представлява ръст с близо 300 хил. души спрямо същия период на 2016 г. Чужденците освен това са похарчили и повече в лири, отколкото през януари предходната година.

 

„Броят на посещенията в САЩ от чуждестранни граждани през януари 2017 г. е бил 2,9 млн, увеличение от 11% в сравнение с януари 2016“, сочат данните на ONS.Данните показват, че средствата, които те са похарчили в САЩ през периода, са достигнали 1,5 млрд. паунда (1,8 млрд. долара), което е с 15% повече спрямо същия период миналата година.В периода ноември 2016 – януари 2017 г. броят на туристите се е увеличил дори повече, в сравнение с това тримесечие година по-рано. Посещенията са нараснали с 13% от 7,8 млн. до 8,8 млн., като с 19% повече хора от Северна Америка са посетили страната. Това е най-голямото увеличение от тази част на света.

 

И за тримесечието се наблюдава ръст на похарчените във Великобритания средства.„За периода ноември 2016 до януари 2017 г. разходите във Великобритания на чуждестранните жители са нараснали с 8% спрямо предходната година до 5 млрд. паунда“, обявиха от ONS.Едно основно нещо е довело до по-големия брой туристи – паундът.Откакто Великобритания гласува да напусне ЕС (23 юни 2016 г.), стойността на валутата се понижи с 15,5% спрямо долара. Очевидно това прави посещенията по-евтини за чужденците, особено в град, известен с високите си цени, като Лондон. 

investor.bg

Четете още: Осъдиха 56 души заради крушение на кораб с мигранти в Египет

Коментари

Новини Варна