IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:25 | 27 март 2017
Обновен: 17:28 | 7 март 2024

Велев: Не промяна на данъците, а по-добрата събираемост трябва да бъде приоритет

Бизнесът и синдикатите са единодушни, че образованието в България трябва да се адаптира към нуждите на икономиката

По материала работи: Юлиян Атанасов
Велев: Не промяна на данъците, а по-добрата събираемост трябва да бъде приоритет

Не вдигане или намаляване на данъците, а по-добра събираемост трябва да бъде приоритет на новото правителство. Образованието, данъците и енергетиката са важните точки, по които трябва да се работи, казаха председателят на АИКБ Васил Велев и председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в интервю за Bulgaria ON AIR.И двамата се обединиха и около твърдението, че икономиката е прекалено зависима от политиката и поръчките на властта.

 

Бизнесът и синдикатите са единодушни, че образованието в България трябва да се адаптира към нуждите на икономиката.„На практика няма вече безработица, има недостиг на човешки ресурси заради емиграцията. Налага се спешна реформа в образованието, защото там проблемите се задълбочават и няма особено значение кой управлява. Реформата не търпи отлагане”, посочи Велев. Той отбеляза още, че е необходимо да се наблегне особено на висшето образование в страната. „Заимстваме модели, които не работят, основно свързани с комерсиализацията на образованието на всички нива. В една държава, когато образованието е некачествено, всичко останало също е некачествено”, каза от своя страна Манолов.

 

Той добави, че евентуалното двойно увеличение на учителските заплати няма „да излекува проблемите в класната стая“.Наблюдава се нарушение в отношенията между учители и родители, между учители и ученици и дори между майки и бащи и техните деца, обясни председателят на КТ „Подкрепа“. По думите му докато не се подобри организацията и структурата в училищата и ВУЗ-овете, нищо добро не очаква страната ни, без значение какви ще бъдат заплатите на учителите.

 

Моделът „парите следват ученика", респективно студента, трябва да бъде надграден и преосмислен, твърди Васил Велев.Относно енергийните проекти и застъпването на тази тема в политическите платформи, Манолов обясни, че подготвяният от Европейската комисия (ЕК) документ (LCP BREF) относно големите централи за производство на електричество, поставя „непостижими изисквания” за ограничаване на емисиите.

 

„Този документ е продължение на странната търговска война, водена от нашите партньори”, каза синдикалистът. По думите му това означава страната ни да затвори ТЕЦ-овете и мините си, а за бизнеса това значи съкращаване на десетки хиляди работни места, значително поскъпване на електроенергията, което допълнително ще затрудни конкурентоспособността на икономиката.„Това не бива да се допуска. Могат да се търсят коалиции с други засегнати страни, защото това е част от разговорите за бъдещето на Европа”, каза от своя страна Васил Велев.

gol.bg

 

Четете още: При 97,17 на сто обработени протоколи партия ГЕРБ печели 32,63%, а БСП за България - 27,10%

Коментари

Новини Варна