IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:06 | 25 април 2017
Обновен: 15:11 | 25 април 2024

Малки туроператори обединяват усилията си, за да оцелеят

Оптималните почивки за българите са за 5 дни и не бива да надвишават 500 лева

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Ели Маринова

Малки туроператори обединяват усилията си, за да оцелеят, след като браншът отбелязва сериозен спад през последните години. Сред причините са навлизането на нискотарифните компании и сайтовете за резервация на хотели, както и на това, че хората сами аранжират пътуванията си и не търсят услугите на туристическа агенция, коментира пред БТА Мария Пигулева от "ПТМ Интернешънъл".Компаниите са коментирали обединяването на усилията за създаване на общ туристически продукт на инфотур до Волос и Пилио, Гърция, организиран по покана на гръцката Асоциация на хотелиерите в областта Магнезия, съобщават инициаторите на обиколката.Мария Пигулева добавя, че, за да оцелеят, туроператорите ще направят заедно туристическа програма за града на аргонавтите Волос и планината, в която са почивали гръцките богове - Пилио, и ще обединят контактите си, за да се съберат групи от по 40 човека, които пълнят един автобус. Оптималните почивки за българите са за 5 дни до седмица и не бива да надвишават 400-500 лева, посочва експертът.

 

Агенциите са посредник, който скоро ще отпадне като необходимост, смята Лиляна Душанова от туристическа агенция, която е на пазара повече от 20 години. Младите хора, които работят с интернет, сами си избират хотелите и си купуват самолетни билети от нискотарифните компании. Ние работим основно с пенсионери, които не ползват интернет и не знаят езици. Но те са с ниски финансови възможности, казва Душанова. Тя добавя, че само за последната година оборотът на туристическата й агенция е спаднал от 250 хил. на 100 хил. лева. Последните две години компанията на Лиляна Душанова работи предимно на Балканите. Интерес на организирани групи има към Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия. Гърция е хит основно за самостоятелни пътувания, а към Турция интересът е намалял, заради събитията от последната година. До балканските държави българите отиват с кратки организирани пътувания за уикенд, за Великден, Нова година или други празници. Българинът обича шведски маси и ол инклузив, обобщава Душанова.

 

 

Според информация от сайта на Министерството на туризма у нас има регистрирани 3882 туроператора и туристически агенти. През последните години много от тях са спрели дейност, други са съкратили персонал поради паднали приходи. Само за последните 4-5 години съм освободила почти 13 души, казва Адриана Йотова, собственик на туроператорска фирма. Приемащият туризъм у нас се е свил силно и затова работим приоритетно с българи, пътуващи в чужбина. Издържаме се от продажбата на самолетни билети и организиране на екскурзии до Русия, Балканите и далечни дестинации като Латинска Америка, посочва тя.

 

От сектора уточняват, че оцеляват главно с конгресен туризъм. Конференции, семинари, тиймбилдинги се правят често и имат както работна, така и туристическа програма. Хората пътуват с удоволствие в рамките на своята професионална общност. „Туристическият бранш може да оцелее само като обедини усилията си, а държавата и общините трябва да имат целенасочена политика за развитие на туризма у нас“, смята Мария Пигулева. От Националния борд по туризъм предлагат създаването на Национална организация на туроператорите и туристическите агенти, която да поеме несвойствената за държавата и Министерството на туризма дейност по регистрация на туроператори и туристически агенции, казва Румен Драганов, председател на Контролния съвет на националния борд. Той допълва, че във Великобритания, където годишно се реализират над 120 млн. пътувания, има само 900 регистрирани туроператора.

investor.bg

 

Четете още: Повдигнаха обвинение на българина, ритнал жена в берлинското метро

Коментари

Новини Варна