IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
15:05 | 26 април 2017
Обновен: 23:24 | 18 април 2024

Браковете във Варна бележат бум, отчитат от Обреди

Традиционната българска сватба е хит, каза за тв Черно море Янна Иванова, организатор венчавки към общинското дружество

По материала работи: Борис Проданов
Браковете във Варна бележат бум, отчитат от Обреди

НСИ безпощадно посочи: през 2016 г. в област Варна живородените извънбрачни деца са 2620, или 57,9% от всички живородени. Високата извънбрачна раждаемост е резултат от значителното нарастване на броя на фактическите съжителства сред младите хора. Регистрираните юридически бракове през 2016 г. пък са 1983, със 136 по-малко спрямо предходната година. Разводите са 807 и са с 12 по-малко спрямо 2015 г.
Тази статистика беше коментирана в сутрешния блок на тв „Черно море“ от Янна Иванова, организатор венчавки към общинското дружество „Обреди“.


„Ние сме голяма община и област. Този ръст не е учудващ – всичко опира до личния избор: брак или съжителство. От една страна съжителството е нещо като бягство от отговорност. Хората не желаят да поемат ангажимент, намират се в преходно състояние. От друга страна има и промяна в ценностната система. В миналото са били водещи традициите, религиозните и моралните догми. Сега това липсва“, каза Янна Иванова.


„Бракът обаче не е отживелица! Доказателството за това са сватбите. В ритуалната зала за тази година имаме сключени над 200 брака. В сравнение с предходната година бележим ръст. Дори за 2018 г. имаме заявки – месеците февруари, август, октомври. И за тази година имаме доста записвания“, категорична е тя.


„С радост мога да добавя, че добавяме нови услуги. Предлагаме вземане на кръстник и кръстница, извеждане на булка от дома на родителите. Това може да стане с 2 вида музикални инструменти: акордеон и гайда или акордеон, гайда и тъпан. Вече предлагаме и фолклорна програма в заведение. Нашата група ще представя танци от различни области на страната. Друга услуга, която ще предлагаме, е ритуал в двора на ритуална зала „Варна“. Считаме, че архитектурата е доста подходяща. Вариантите са два: фолклорен и класически“, вдигна завесата около новите моменти в „Обреди“ Янна Иванова.


Имаме добре поддържана страница във фейсбук, където разиграваме много игри за младоженците.


„Определено се усеща стабилно присъствие и на чуждестранни граждани. Очаквам също много смесени бракове с представители на Филипините, Русия, Пакистан, Индия, Беларус, Англия, Германия, Франция, Македония… Честно казано, те предпочитат да се докоснат до изконно българското, затова и сватбите протичат по традициите. Често венчаващите са облечени в народни носии. Имаме и повече изнесени ритуали. Актуална е сватбата на открито. Желани дестинации са брегът на морето или Морската градина“, категорична е Янна Иванова.


Основният възрастов диапазон за брак е между 20 и 30 г.


„Активният сезон при нас вече е налице. Ще продължи до октомври. Нека да не подценяваме и останалите сезони. По отношение на датите… На 07.07.2017 г. имаме заявени 12 сватби, толкова са резервациите за 05.05. Мнозина се интересуват от числата, а бракът не е просто подпис. Той има измерения и стойност за всяка една двойка“, коментира организаторът на венчавки към общинското дружество „Обреди“.


Златна и сребърна сватба са изненади за семействата с голям стаж. Вариантите са фолклорен и класически. Ритуалът „Именуване“ пък е за децата и се ползва с голяма популярност.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (26.04.2017) - Браковете във Варненско намаляват, а над половината от новородените бебета са извънбрачни

 

Коментари

Новини Варна