IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:55 | 30 април 2017
Обновен: 23:30 | 8 април 2024

Гълъб Донев: На този етап пенсия в размер на 300 лева не е възможна

Средна работна заплата от 1500 лв. е реалистична в края на мандата при непрекъснато нарастване на икономическия ръст, каза министърът на труда

По материала работи: Борис Проданов
Гълъб Донев: На този етап пенсия в размер на 300 лева не е възможна

Всички предварително направени сметки показват, че на този етап пенсия в размер на 300 лева не е възможна. Това каза пред БНТ служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.


Припомняме, че ГЕРБ и Обединените патриоти постигнаха съгласие за размера на минималната пенсия, която до октомври ще стане 200 лева. Размерът на пенсиите бе основният препъникамък в разговорите за съставяне на управляваща коалиция. Патриотите настояваха най-ниските пенсии да станат 300 лева.


Що се отнася до другата заявка на новата власт – за средна работна заплата от 1500 лв. в края на 4-годишния мандат, Донев коментира, че това е реалистично, но при изпълнение на няколко условия.


Средна работна заплата от 1500 лв. е реална в края на мандата при непрекъснато нарастване на икономическия ръст, при непрекъснато повишаване на доходите, при повишаване на търсенето и предлагането на труд, при намиране на качествени работници и служители от страна на работодателите за свободните работни места или за тези, които преструктурират, както и при адекватно образование на работниците и служителите, обобщи Гълъб Донев.


Той изрази удовлетворение по отношение на постигнатото от служебното правителство в сферата на труда, като постави акцент върху защитата правата на работещите.


Министърът подчерта, че служебното правителство не е оставило мини пред бъдещото управление, особено що се отнася до социалната политика.


Гълъб Донев призна, че данните на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" показват, че има затруднение при редовното изплащането на заплатите на работниците и служителите.


"Имаме проблем и с нерегламентираната заетост. Със съживяването на строителния бранш 587 са случаите на работа без трудови договори от февруари месец досега. Това, разбира се, е свързано със сивата икономика. Но има и една тенденция, че когато икономиката се съживява и имаме икономически ръст, когато имаме оживяване, когато имаме намаляване на безработицата, обикновено сивият сектор започва да изсветлява."


Социалният министър беше категоричен, че държавата винаги е обявявала война на некоректните работодатели.


Решението на Народното събрание за създаване на временна комисия, която да се занимава и да анализира проблемите със закъснелите изплащания и с неизплащанията на доходите на работниците и служителите е стъпка в правилната посока, коментира служебният министър пред журналисти преди конференцията на КНСБ на тема "Бъдеще за труда, бъдеще за млади хора в Европа", предава БТА.


Той добави, че имаме добро законодателство, но въпросът е дали то се прилага ефективно. Всяко едно затруднение при изплащането на заплати или на дължими средства към други доставчици трябва да бъде индикация, че нещо се случва в това предприятие и превантивно да се направи анализ, да се започне събиране на информация доколко финансовата стабилност на предприятието е гарантирана, за да може да е сигурно, че заплатите на работниците и служителите също ще бъдат изплатени, каза още министърът.


investor.bg

Коментари

Новини Варна