IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
08:47 | 21 май 2017
Обновен: 10:52 | 5 март 2024

Отмяната на ДДС за дарените храни ще удвои тяхното количество

Изискванията за допълнителна маркировка увеличават разходите на дарителите, съобщи Цанка Миланова

По материала работи: Юлиян Атанасов
Отмяната на ДДС за дарените храни ще удвои тяхното количество

Отпадането на ДДС за дарените храни се очаква да удвои тяхното количество, каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова в предаването  "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.Годишно организацията е спасявала до момента до 290 тона храна.Въведените допълнителни изисквания към бизнеса за маркировка обаче създават пречки, смята Миланова.

 

От началото на тази година са факт изменения в Закона за ДДС, които създават стимул бизнесът да реши да предостави безвъзмездно храна, вместо да я унищожи. От 1 април работят подзаконовите разпоредби, факт е новата регистрация на БХБ и фирмите се възползват от това облекчение, посочи тя.Маркировката трябва да се поставя, за да не се допускат злоупотреби. "Има ситуации, при които не е целесъобразно за бизнеса да понася нови разходи, за да поставя маркировка и допълнително да съкращава краткия срок на годност на съотвената храна", обясни Миланова.

 

Четете още: Незаконен ли е приемът на деца на учители в първи клас?

Коментари

Новини Варна