IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:02 | 27 май 2017
Обновен: 11:10 | 17 април 2024

Без инвеститор за АЕЦ "Белене" ще се търси алтернатива в АЕЦ "Козлодуй"

През есента БАН ще представи пълен финансов модел за проекта, анонсира енергийният министър Теменужка Петкова в Народното събрание

По материала работи: Юлиян Атанасов
Без инвеститор за АЕЦ "Белене" ще се търси алтернатива в АЕЦ "Козлодуй"

Ако няма инвеститор за АЕЦ "Белене", ще се търси друга алтернатива - най-вероятно за седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Пред депутатите тя припомни, че Българската академия на науките (БАН) изготвя технико-икономически анализ на проекта за втора ядрена централа у нас. В него ще има и финансов модел за реализацията й.Енергийното министерство трябва да се подготви и за процедурата по приватизация на проекта - да отдели активите и пасивите в отделна компания, за да се потърси и инвеститор за изграждането на централата.

 

Докладът на БАН ще бъде готов в края на септември, уточни още Петкова в отговор на въпрос на депутата от "БСП за България" Васил Антонов. Според депутата в енергетиката в момента цари хаос и няма яснота как да се продължи с важните проекти.Петкова категорично отхвърли тези обвинения и посочи, че очаква до 12 юни парламентарно представените партии да представят свои експерти и с тяхна помощ да бъде създадена новата енергийна стратегия на България в периода до 2030 година, но с хоризонт до 2050 година.

 

"Тази стратегия няма да бъде на едно определено правителство, а стратегията на България", каза още енергийният министър и призова за отговорна позиция на парламентарните сили.Тъй като изработването на енергийната стратегия ще се забави във времето, за проекта АЕЦ "Белене" Петкова ще разчита основно на разработката на БАН. От нея ще стане ясно има ли нужда България от нова централа и целият финансов модел на проекта.

 

Площадката на АЕЦ "Белене" е изградена още през 80-те години на 20-ти век, припомни още енергийният министър. На площадката се намира и част от старото оборудване. 3 млрд. лева са вложени в този проект - за площадката и оборудването, които са платени, без да има яснота как да бъде реализирана централата, коментира тя.Петкова посочи още, че държавата не може да си позволи да довърши изграждането на централата, защото разходите са в размер на 20 млрд. лева.

 

investor.bg

 

Четете още: ВКС: И да се откажем от парно, плащаме за общите части

Коментари

Новини Варна