IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
13:45 | 27 май 2017
Обновен: 20:29 | 28 март 2024

Гърците се греят с пелети от България

Друг голям пазар за тази наша енергийна суровина е Турция

По материала работи: Юлиян Атанасов
Гърците се греят с пелети от България

Гърците се отопляват на пелети от България, които купуват за 250 лв. до 320 лв. за тон. Друг голям пазар за тази наша енергийна суровина е Турция. Италия също има добър потенциал да бъде пазар за родните производители на пелети, но клиентите там изискват наличието на сертификати, които са скъпи за родните производители.

 

„Проблемът със сертификатът FSC е високата цена, които производителите трябва да плащат, за да се извърши проверка за спазване на изискванията свързани със сертификата. Тази проверка струва между 5 000 и 10 000 евро, а повечето потребители не се интересуват дали дървесината в енергийния продукт, който купуват, има такъв сертификат или не.“, каза за „Агрозона“ Николай Каканаков , зам. председател на Националната асоциация по биомаса.

 

България има достатъчно горски потенциал за добив на биомаса за производство на чиста енергия. 35% от площта на страната е съставена от горски площи. Проблемна е разпокъсаността на горската собственост между 600 000 частни собственици със средно по 0,74 ха, затова е необходимо те да се кооперират, за да осигурят устойчиви доставки на суровини, според Николай Каканаков. Потенциалът за устойчив добив на дървесина в страната е изчислен на 600 000 м3 годишно, и има огромно количество лежаща дървесина.

 

http://agrozona.bg

 

Четете още: 

 

Коментари

Новини Варна