IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
12:06 | 22 юни 2017
Обновен: 23:37 | 7 април 2024

КНСБ: Сивата икономика произвежда около 30 млрд. лева годишно

Синдикатът ще сезира главния прокурор за конкретни фирми в сивия сектор

По материала работи: Юлиян Атанасов
КНСБ: Сивата икономика произвежда около 30 млрд. лева годишно

КНСБ ще сезира главния прокурор за нелоялни практики и конкретни фирми в сивия сектор. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров по БНР. Около 30 млрд. лева годишно произвежда сивата икономика по данни на Конфедерацията на независимите синдикати, предаде Investor.bg.

 

По думите на Димитров няколкостотин хиляди души в България работят в сивата икономика. “Това не значи, че работят само в сивия сектор. Има случаи, когато работят "на светло" и доработват в сивия сектор на втори договор, или без договор изобщо, или пък договор, който е на минимален доход, или е на четири часа. Има хиляди варианти има на нарушаване на правата на хората и оттам на фиска, и на техните осигурителни права, естествено, и данъчните приходи”, посочи Димитров.Според него тези нарушения са честа практика в шивашката индустрия, което беше повод за дискусия с бранша.Радина Банкова от Асоциацията на производителите и износителите на текстил и облекло не отрече, че „такива практики най-вероятно има“.

 

„Обикновено, когато се коментират тези неща, никога не става дума за кого точно става въпрос. Тези фирми имат конкретни имена и сивата част на сектора, за която вие де факто говорите, може да намалее в максимална степен, което е въпрос на определени административни регулации”, смята Банкова.Президентът на КНСБ обеща, че след криминализирането на осигурителната измама, от синдиката ще сезират главния прокурор за конкретни фирми.

 

Четете още: Разбиха група, разпространявала фалшиви евро

 

Коментари

Новини Варна