IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:52 | 25 юни 2017
Обновен: 23:20 | 18 април 2024

Великобритания се насочва към търговия с най-бедните страни в света

Всичко това се случва на фона на старта на преговорите за Brexit

По материала работи: Юлиян Атанасов
Великобритания се насочва към търговия с най-бедните страни в света

Великобритания се насочва към най-бедните страни в света, за да запази търговията си, тъй като излизането на страната от Европейския съюз (ЕС) изправя вече съществуващите ѝ сделки пред несигурност, пише Bloomberg.Правителството обещава да подобри достъпа на най-бедните държави до британския пазар и да запази съществуващия безмитен достъп до “всичко, освен оръжие” за 48 страни, включително Бангладеш, Сиера Леоне и Хаити. Това стана ясно от електронно изявление на кабинета на премиера.Освен това Великобритания се стреми да насърчи отношенията си със страни като Ямайка, Пакистан и Гана.След десетилетия на достъп до единния пазар на ЕС, сега Великобритания трябва да се справя сама, тъй като през 2016 г. гласува за излизане от блока.

 

В преговорите за Brexit, които започнаха на 19 юни в Брюксел, ЕС настоява за яснота относно бъдещето на гражданите си, живеещи във Великобритания, преди да започне преговорите за търговските отношения на по-късен етап. Търговският секретар Лиам Фокс води преговори със страни като САЩ и Индия за поставянето на основите на нови сделки, тъй като правителството няма право да приключва преговорите си с тях, докато все още е част от ЕС. “Нашето оттегляне от ЕС е възможност да засилим ангажиментите си към останалите части на света, а не да се отдръпваме от тях”, заяви Фокс. Изявлението “показва нашия ангажимент да помогнем на развиващите се страни да развиват икономиките си и да намалят бедността чрез търговията”.

 

Четете още: Границите на две от четирите зони за сигурност в Сирия вече са определени

Коментари

Новини Варна