IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
13:11 | 26 юни 2017
Обновен: 09:29 | 15 април 2024

Зам.-министър Жечо Станков: Либерализацията на енергийния пазар трябва да приключи до 5 години

Експерти обсъждат край Варна какви нормативни промени трябва да направи парламентът

По материала работи: Ставри Таргов
Жечо Станков

Либерализацията на енергийния пазар у нас трябва да приключи за срок от 3 до 5 години. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пред журналисти. Поводът бе изнесено заседание на Комисията по енергетика, коeто се провежда в курорта Златни пясъци.

 

Зам.-министърът не уточни обаче кога ще стартира процесът на либерализацията. Причината е, че имаме доклада на Световната банка по темата и сега обсъждаме с експерти и депутати какви промени трябва да настъпят в Закона за енергетиката, обясни той.

 

Целта на либерализацията е доставчиците на електро- и топло енергия да се борят за всеки битов потребител. В момента 50% от пазара е регулиран, останалата част – не. Дружествата, лицензирани за доставчици, са над 40.

 

Основната цел е процесът да протече плавно и да стартира, когато има гаранции, че ще бъдат защитени интересите и на най-уязвимите групи, посочи Станков. Това ще стане със съдействието на държавата.   

 

На изнесеното си заседание Комисията по енергетика ще разгледа също въпросите за проекта газов хъб „Балкан“ , националната програма за енергийна ефективност и други.

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна