IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
11:12 | 27 юни 2017
Обновен: 06:53 | 23 април 2024

Най-доброто място за живот в света се нуждае от чужда работна ръка

Дания ще преосмисля политиката си, за да ускори растежа

По материала работи: Юлиян Атанасов
Най-доброто място за живот в света се нуждае от чужда работна ръка

Дания е най-доброто място за живот в света, сочи наскоро публикувана класация, подготвена от Майкъл Д. Портър от Харвардското бизнес училище, пише Bloomberg. В проучването се отчитат фактори като достъп до интернет, жилища на достъпни цени, здравеопазване и свобода на изразяване. Резултатите показват, че парите не са единственият ключ към щастието. САЩ, които имат по-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението в сравнение с Дания, са на 18-то място в проучването. Правителството на Дания признава обаче, че страната се изправя пред редица предизвикателства. Икономиката се задъхва заради недостиг на висококвалифицирани специалисти.

 

Част от проблема е засилващото се убеждение, че Дания е станала по-малко приветлива към чужденците. Местните медии са изпълнени с примери за стриктните имиграционни закони в страната по отношение на работата. Един от тях е за датски астрофизик, който не е успял да започне нов живот в родината си с американската си съпруга.Тъй като правителството има една ясна цел – да привлече квалифицирана работна ръка, законите, които затрудняват достъпа до датския пазар на труда, вече не са желани. Усилията на кабинета обаче да предаде правилно на света имиграционната политика в страната не се увенчават с успех. Дания се управлява от дясноцентристка миноритарна коалиция, която се държи на власт благодарение на подкрепата на антиимигрантската датска народна партия. Групата, подкрепена от около една пета от електората, иска от Дания да въведе гранични проверки, да излезе от Шенгенското споразумение за свобода на движение и да спре приемането на бежанци.

 

Либералната партия, която е на власт през 12 от последните 16 години, направи имиграционните правила по-строги. Промените включват намаляване на финансовата подкрепа за търсещите убежище и затрудняване придобиването на гражданство от чужденци. Без чужденци обаче Дания няма да се справи с недостига на работна ръка. Местната работна сила не е мотивирана от намаляването на данъците, което затруднява осигуряването на фискален импулс за растежа. Датската икономика все още се възстановява след срива на жилищния пазар и световната финансова криза. Растежът през тази и следващата година се очаква да се стабилизира на 1,7% спрямо 1,3% през 2016 г. Без предприемането на мерки икономически растеж от 2-3% ще е трудно постижим.

investor.bg

 

Четете още: Кралското семейство по-скъпо с 5.4% тази година на британците

 

Коментари

Новини Варна