IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
17:05 | 14 август 2017
Обновен: 22:57 | 23 април 2024

Ангелкова: 190 хиляди туристи са пренощували в Област Варна през юни

Това е с 8% ръст спрямо същия месец на 2016 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ангелкова: 190 хиляди туристи са пренощували в Област Варна през юни

190 хиляди туристи са пренощували в Област Варна само през месец юни, а това е с 8% ръст спрямо същия месец на 2016 г. - заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя присъства на дискусия „За по-чист морски туризъм“ в морската столица. На форума гостуваха  министърът на околната среда и водите Нено Димов,  кметът на Варна Иван Портних, областните управители на Варна и Добрич и представители на туристическия бизнес и бранш в региона.  Събитието е инициирано от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и от Портала КМЕТА.bg. 

 

Министър Ангелкова прогнозира още по-успешно да бъде следващото лято 2018 г. като подкрепи оптимизма си с последни конкретни данни. „При чуждестранните гости ръстът е 11%. Туристите общо  са реализирали над 1 млн. нощувки за юни в областта, приходите от нощувки надхвърлят 51 млн. лв. само за юни, което е с 16% увеличение спрямо юни 2016 г. , посочи министърът.  Тя допълни, че Министерството на туризма вече води преговори за сезон 2018 г. с големите туроператори, сред които е и TUI Group.

 

„Успешните резултати за  българския туризъм следва да бъдат надградени и най-важното е те да бъдат устойчиви. Устойчивостта е гарантирана само когато предлагаме качествен продукт. Голяма част от това качество е свързана с инфраструктурата на околната среда“, допълни министър Ангелкова. Тя подчерта, че е изключително важно  концесионерите, наемателите на плажовете и хотелиерите да прилагат разделното събиране на отпадъци съгласно европейските правила и българското законодателство. „ Така ще можем максимално да се доближим до така наречената кръгова икономика и да оползотворяваме отпадъците, за да се използват в различни сфери от икономическия живот на страната“, каза министърът на туризма.  Още от началото на активния летен сезон инспектирахме с  министър Димов изградените  вече пречиствателни станции по Българското Черноморие,  целта ни бе да видим какви са проблемите и следва ли да бъдат решени в рамките на  четиригодишния управленски мандат.

 

 

Туристическият министър припомни, че чрез промени в Закона за туризма и в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще бъдат групирани плажовете според техните специфики и ще има ясни правила за развитието на къмпинг туризма. Изключително много хора искат да го практикуват, важно е обаче това да става на определени места с  осигурени за почиващите поне минимални санитарно-хигиенни условия. Чрез промени в Закона за устройство на територията пък се обсъжда въвеждане на по-лек режим за изграждане на къмпинги, за да могат хората, любители на този вид туризъм, да го практикуват, както и да бъдат улеснени тези, които искат да инвестират в него. В момента режимът за изграждане на къмпинги е сложен, изискванията са като за изграждане на хотел. Един от основните приоритети на нашето  правителство е свързан с намаляване на административната тежест, редукция на режимите или премахване на ненужните, за да може да се облекчат бизнесът и гражданите. Уверявам ви, че ще продължим да работим в тази посока, допълни министър Ангелкова.

Ели Маринова

 

Четете още: Министър Нанков: Изграждаме втори мост във Варна

Нено Димов: Заради новите пречиствателни станции морето тази година е по-чисто

Ангелкова: Само 3 нарушения на преместваеми обекти по морето това лято

Каним международни експерти, за да преразгледат Натура 2000

Коментари

Новини Варна