IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:22 | 18 септември 2017
Обновен: 11:36 | 17 април 2024

Искаме от Брюксел единно законодателство срещу двойния стандарт в храните

Документът ще бъде внесен в ЕП по време на изслушване по темата в края на септември

По материала работи: Юлиян Атанасов
Искаме от Брюксел единно законодателство срещу двойния стандарт в храните

Очаква се днес да бъде подписана декларация, която призовава европейските институции да приемат законодателство и единни стандарти срещу различното предлагане на едни и същи храни. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на септември. Това ще стане в края на организираната от омбудсмана Мая Манолова широка обществена дискусия под наслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа. Във форума ще вземат български евродепутати, посланици на държавите-членки на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, народни представители от парламентарните комисии по земеделието и храните, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и експерти в областта.

 

Специални видеообръщения към участниците ще направят европейският комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Йоурова и българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Ще бъде излъчена и позицията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер срещу двойния стандарт при храните.Идеята на дискусията е да се набележат решения за предотвратяване на проблема с двойния стандарт при храните от една и съща марка с различни съставки и различна цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа. Най-често потърпевшите у нас са децата и подрастващите, които са обичайните потребители на храни с двоен стандарт. Омбудсмана Мая Манолова ще представи и конкретни продукти с драстични разлики в  съставките и цените.

http://agrozona.bg

 

Четете още:Задържаха баща, оставил детето си само в парка

Коментари

Новини Варна