IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:41 | 25 септември 2017
Обновен: 05:47 | 21 април 2024

Британските компании се опасяват, че Brexit ще удари продажбите им

Според ново проучване бизнесът в страната се тревожи, че излизането ѝ от ЕС ще увеличи разходите им

По материала работи: Деян Михайлов
Британските компании се опасяват, че Brexit ще удари продажбите им

Британските компании изпитват все по-големи опасения, че Brexit ще удари продажбите и ще увеличи разходите им, сочат резултатите от ново подробно проучване, подкрепено от Английската централна банка (АЦБ)

Проследявайки възгледите на главни изпълнителни и главни финансови директори сред 2 500 нефинансови компании, проучването на университетите Нотингам и Станфорд събира данни от година насам и сега са представени първите резултати, съобщава Financial Times. 

Според професор Пол Майцен от университета Нотингам макар резултатите да не показват остър спад на инвестициите и растежа „сянката на Brexit все още виси над британските компании“.

„Делът на респодентите, които казват, че Brexit е без значение, е малко или много наполовина“, коментира той. Компаниите в проучването обаче очакват по-слаб ръст на продажбите, по-слабо увеличение на заетостта и по-слаби повишения на цените за предстоящата година.

Компаниите от сектора на недвижимите имоти, търговията на едро и дребно и професионалните услуги са най-разтревожени, а здравният, хранителният и транспортният сектор се чувстват най-малко засегнати.

АЦБ е сътрудничила в проучването, което е помогнало на централната банка да разбере реакцията на бизнеса към Brexit.

По-голямата част от компаниите – около 79%, казват, че не възнамеряват да преместят части от бизнеса си в чужбина, но в същото време дружества, формиращи 7% от заетостта в страната, отчитат, че има поне 50-процентов шанс за преместване.

Добра новина в проучването е, че според повечето компании Brexit ще има слабо съществено влияние върху инвестиционните им планове. Между май и юли 67% от компаниите в анкетата казват, че Brexit няма да повлияе на инвестициите им спрямо 57% през октомври 2016 г.

В същото време обаче 25% от компаниите все пак смятат, че Brexit ще има отрицателно влияние върху инвестициите, а само 8% смятат, че той дори ще доведе до повече такива.

От гледна точка на размера на компанията 24% повече фирми смятат, че Brexit ще има отрицателен ефект върху продажбите, отколкото положителен.

Компаниите са и песимистично настроени към влиянието на Brexit върху разходите, като делът на респондентите, според които излизането на страната от ЕС ще увеличи разходите за единица продукция, за труд и за финансиране, е много по-голям от анкетираните с противоположната позиция.

 

Около 40% от компаниите изпитват силни опасения въпреки опитите на правителството да гарантира, че няма да има кардинална промяна през 2019 г.

Професор Ник Блум от университета Станфорд казва, че производителността на Великобритания може да бъде ударена, тъй като ръстът ѝ е по-силен в сектори, в които настроенията около бизнес инвестициите са най-негативни.

„Brexit бавно се превръща в огромна спирачка за бизнеса, а не само в непосредствен спад, както мнозина прогнозираха“, допълва той.


investor.bg

Коментари

Новини Варна