IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
16:41 | 12 октомври 2017
Обновен: 15:05 | 21 април 2024

Иноватори търсят практични решения за хора със специални нужди

Варна е домакин на втория за страната маратон ТОМ

По материала работи: Пламен Янков
Иноватори търсят практични решения за хора със специални нужди

От днес до неделя Варна е домакин на втория за страната маратон ТОМ. Първото издание на проявата е било в София през април. Основата цел на инициативата е да се създадат практични решения по казуси от ежедневието на хора със специални нужди. В маратона участват екипи от различни специалисти, които са доброволци – инженери, хора, които се занимават с електроника и софтуер и т.н. Прототипите, които разработват те по време на проявата, остават за хората със специални нужди, които са поставили заданието. Всички чертежи и целият процес по създаването се качват на специален сайт в интернет, който е международен и достъпен за всички. „Където и да си по света, ако имаш подобен проблем, можеш да свалиш чертежите и да направиш свое устройство“, разясниха част от организаторите в студиото на сутрешния блок на тв „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов. 


Публикувани са и телефонните номера на създателите на иновативните решения. 


„ТОМ е международно движение, което стартира през 2014-а в Израел. На иврит съкращението означава – да поправим света“. Мисията на ТОМ е в рамките на 10 години да повлия на над 250 000 000 души и да подобри качеството им на живот“, допълват организаторите. 


Маратонът е 72-часов. ТОМ събира от една страна хора със специални нужди, които поставят казусите и от друга страна хора, които могат да им помогнат да ги решат и да улеснят ежедневието си. Във варненското издание на проявата ще се включат 5 отбора,които няма да се състезават, а ще работят екипно по различни задания. Участниците са от цялата страна. „За нас е важно да достигнем до широката публика и да дадем гласност на това, че всеки може да помогне“, казват още организаторите. Предвидени са няколко отворени събития. Поканени са лектори от Израел, а едната от беседите ще е на тема как да направим иновативно образованието на ХХІ век. Утре от 16 часа ще е лекцията „Как да общуваме с хора със специални нужди“. За първи път в рамките на ТОМ-България е включена и проява за най-малките. В събота от 11 часа  деца ще създават сами своята приказка и ще бъдат супергерои. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Коментари

Новини Варна