IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
19:16 | 15 октомври 2017
Обновен: 17:45 | 10 април 2024

"Росатом" ще надзирава как пазим реакторите на "Белене"

Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова

По материала работи: Юлиян Атанасов
"Росатом" ще надзирава как пазим реакторите на "Белене"

Руският държавен концерн "Росатом" ще надзирава как пазим вече доставеното у нас оборудване за реакторите за АЕЦ "Белене". За преконсервацията на съоръженията ще се плати на български експерти, но тя ще се извърши под контрола на представители на производителите от "Росатом". Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че една част от оборудването е вече на площадката на Белене, а останалата част се очаква да дойде до края на годината. На място на площадката пристигнаха представители на производителите и дадоха предписания за съхранението, които НЕК следва, заяви Петкова пред bTV.Министърът увери, че електрическата компания "изпълнява стриктно и всички указания на компетентните органи по отношение на охраната на оборудването и площадката". По неофициална информация това е било предвидено още в договорите за оборудването за планираните два блока.Коментарът на Петкова дойде като отговор на бившия министър на икономиката Румен Овчаров, който обяви, че оборудването не се съхранява правилно и може да се окаже негодно. По-рано през деня Овчаров показа снимки от площадката на централата, на които се вижда как компоненти, включително от активната зона на реактора, стоят под открито небе, "сред природата". "Част от оборудването е от неръждавееща стомана, част от оборудването, по-голямата, е от перлитна стомана, т.е. ръждавееща", заяви Овчаров пред bTV. По думите му цяла година пристигат от Русия нови и нови компоненти, а едва в навечерието на зимата се търси някой, който да ги консервира.

 

Преди два дни Теменужка Петкова заяви, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в АЕЦ "Белене. Тя допълни, че на първо време България трябва да подпише нов договор с държавния концерн "Росатом" заради съхранението на оборудването на Втора атомна. Не е ясно колко пари ще струва това на държавата, каза Петкова. Коментарът й дойде след среща на премиера Бойко Борисов с представители на руския концерн.Вчера Румен Овчаров бе категоричен, че няма значение кой е инвеститорът за евентуален строеж на "Белене", когато не е ясна позицията на държавата: "Няма атомна електроцентрала без позиция на държавата. Държавата, в която се изгражда атомната централа, носи отговорност за нея - за ядрената щета на трета страна, за отработеното ядрено гориво", каза той. Енергийното министерство все още чака анализ на БАН нужна ли ни е нова ядрена мощност, като се предполага, че отговорът ще е положителен.

segabg.com

 

Четете още: Ако АЕЦ Белене заработи след 10 години ще бъде точно навреме

Коментари

Новини Варна