IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
10:20 | 18 октомври 2017
Обновен: 04:17 | 18 април 2024

Маслото стигна цени от над 6500 евро за тон

През август 2017 г. средните цени на млякото в Европейския съюз са били 35 евро за 100 кг мляко

По материала работи: Юлиян Атанасов
Маслото стигна цени от над 6500 евро за тон

Ръстът на цените на млякото в ЕС ще продължи поне до края на годината, смятат анализаторите от Rabobank.  Производството на мляко в страните от ЕС ще продължи бавното си възстановяване и земеделските стопани ще отговарят с по-високи от очакваните цени. През април, май и юни производството в Съюза се е увеличило с 1,1% в сравнение със същия период на миналата година, посочва Rabobank.Въпреки това, резултатите oт производството са различни в държавите-членки. Ирландия, Полша и редица други държави продължават да оказват натиск върху пазара. Междувременно производството при  Германия и Франция (които правят 36% от млякото в ЕС) остана на нивата от 2016 г., изоставащи от ръста от миналата година.Млечната продукция в Холандия е повлияна от предприетите мерки за ограничаване нивото на фосфатите в почвата. Показателите за клане на крави в страната са се увеличили с 30% от началото на годината, в резултат на което производството на мляко през август е намаляло с 1,7%.

 

През август 2017 г. средните цени на млякото в Европейския съюз са били  35 евро за 100 кг мляко. Според Rabobank има всички предпоставки за по-нататъшен растеж. Същевременно цената на маслото  в Европа вече стигна над 6500 евро за тон. Това се дължи на  спад в производството на мляко през първата половина на 2017 г., недостиг на запаси и концентрация върху сиренето като източник на по-добри доходи.Високите цени започват да потискат търсенето, тъй като стойността на дребно нараства, а ключовите играчи в сектора започва да избягват  млечните мазнини за сметка на  алтернативни съставки.

http://agrozona.bg

 

Четете още: Лекари настояват: Потребителската такса вързана с МРЗ

Коментари

Новини Варна