IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
17:00 | 15 ноември 2017
Обновен: 20:11 | 21 март 2024

Стикери подсказват, че трошките от улиците ще бъдат вдигнати

Сигнали за изоставени автомобили се получават редовно

По материала работи: Борис Проданов
Стикери подсказват, че трошките от улиците ще бъдат вдигнати

Акция по разчистване на излезли от употреба моторни превозни средства от улици и паркинги във Варна стартира от вчера, съобщи инж. Младен Иванов, директор на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“.

 

„Допълваме процедурата, която имаме реално. Според Наредбата за управление на отпадъците трябва да се залепи стикер-предписание на автомобила. Това е новото. И към настоящия момент се грижим за тези коли, като ги съхраняваме на паркинга за излезли от употреба МПС. За да се стигне до репатриране на кола, колегите изпълняват серия от процедури. МПС-то трябва да не е минавало технически преглед повече от 2 г. Това личи от стикера на стъклото. Колегите от ДАИ ни дават информация. Изпращаме писмо до собствениците, които трябва да декларират дали този автомобил ще влиза в движение, или ще го съхраняват в частен имот; автомобилът може да се предаде и за скрап. Извършваме нова проверка, защото има случаи да не се изпълнява декларираното действие. Тогава имаме основание да репатрираме автомобила. Реално, преди да го направим, му залепяме стикер-предписание. Има много хора, които не живеят на адреса. Надяваме се собственикът да види стикера и да знае, че колата ще бъде репатрирана. Тя се съхранява на паркинга за излезли от употреба МПС-та до 3 месеца. За този период собственикът може да си вземе колата. След това имаме законното право да дадем колата за разкомплектоване и рециклиране с организацията, с която имаме договор“, каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ инж. Младен Иванов.

 

Към настоящия момент собственикът дължи между 22 и 27 лв. (в зависимост от района, откъдето е извозен автомобилът), ако си вземе колата в 3-месечния срок. За отговорното пазене няма такса. От него общината генерира само загуби.

 

„Ако колата мине преглед, няма как да я извозим. Това важи и за автомобили, които не са в движение, но са представени на технически преглед през 2016-а. Поне за 1000 коли имаме сигнали и ще получат стикер, за да уведомим собствениците. Не искаме ние да репатрираме, а техните стопани да го направят. Те заемат място за други автомобили, които се ползват всекидневно“, добави инж. Иванов.

 

Сигнали се получават редовно – между 4-5 всеки ден, има дни с по 25 сигнала.

 

„Има случаи на собственици в чужбина. Тогава те не се явяват. Иначе има различни сценарии. Някои от тях са за ретрокола. Реално пазим всички документи и декларации за намерение на собствениците и призовавам варненци да решат коректно какво да правят със своите стари коли“, категоричен е той.

 

Сигнали за излезли от употреба МПС могат да се подават на signali@varna.bg; op_parkingi@abv.bg или на телефон 052/820-921.

 

Задачата е трудоемка и две машини репатрират трошките от улиците на Варна. Очаква се закупуването на още 3.

 

Магдалена Петрова

Борис Проданов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (15.11.2017) - Започва разчистване на изоставени автомобили от улиците на Варна

 

Коментари

Новини Варна