IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
17:47 | 18 ноември 2017
Обновен: 23:54 | 7 април 2024

България остава сред водещите в ЕС по годишен ръст на строителството

Строителният сектор в Румъния най-бързо забавя темповете

По материала работи: Юлиян Атанасов
България остава сред водещите в ЕС по годишен ръст на строителството

България се задържа сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-бърз годишен ръст на строителната продукция през септември, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.С 6,1% годишно увеличение на показателя България се нарежда на пето място в блока.Лидер е Унгария с почти 24% повишение на строителната продукция през септември спрямо септември 2016 г. Следва Полша с ръст от 18,1%, Словения със 7% и Швеция с 6,8%.

 

Годишен спад на строителството Евростат отчита в Румъния – 13,5%, Великобритания – 1,4%, и Белгия – 0,4%.През септември спрямо август лидер в ЕС е Словения с 4% увеличение на показателя. Следва Холандия с 1%.Румъния е на първо място и по месечен спад на строителната продукция – с 4,6%, следвана от Унгария с 3,8% и Словакия с 2,4%.

 

Като цяло в ЕС през септември строителната продукция се понижава с 0,4% спрямо август, докато в еврозоната отбелязва минимален ръст от 0,1%. На годишна база обаче се отчитат ръстове от съответно 2,6% и 3,1%.Водещ двигател на строителния сектор и в ЕС, и в еврозоната е сградното строителство, докато строителството на инфраструктура осезаемо забавя растежа.

 

investor.bg

 

Четете още: Жертвите на водното бедствие в Гърция вече са 19

 

Коментари

Новини Варна