IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
21:30 | 18 ноември 2017
Обновен: 09:18 | 15 април 2024

Повечето българи не усещат ЕС да е променил живота им

Тези показатели не се изменят значително от 2007 г. досега

По материала работи: Юлиян Атанасов
Повечето българи не усещат ЕС да е променил живота им

Макар и да остават убедени еврооптимисти, повечето българи не усещат членството на страната в ЕС да се е отразило съществено върху собствения им живот. Така могат да се обобщят резултатите от национално представително проучване на "Алфа Рисърч" по повод 10-годишнината от присъединяването на България към съюза. Изследването е по поръчка на представителството на Европейската комисия у нас в периода 16-25 септември 2017 г.

 

51% от анкетираните са убедени, че страната е спечелила от влизането в ЕС, а 26% смятат, че е загубила. Тези показатели не се изменят значително от 2007 г. досега. Когато прави личната си равносметка обаче, мнозинството (65%) отчита, че еврочленството не е оказало съществено отражение върху живота им. Почти еднакъв процент заявяват, че са извлекли изгода (19 на сто) или са претърпели вреди (15 процента). Незначително нараства (от 24% през 2007 г. на 34% сега) делът на онези, които се чувстват пълноценни европейци. Повечето българи (66%) все още нямат такова самочувствие.Като най-значимо предимство на еврочленството 49 на сто открояват възможността да пътуват по-често до други страни членки. Следват подобренията в инфраструктурата (32%) и облагородяването на населените места (28%) с пари от еврофондове. Около 1/4 са доволни, че в България са започнали да се налагат европейски правила и стандарти, както и че техни роднини са намерили работа в чужбина.

 

Значими промени настъпват в нагласите на хората спрямо 2007 г. по отношение на рисковете и предизвикателствата пред България и ЕС. Преди десетилетие българите виждат като особено проблематични пред съюза конкуренцията от страна на други глобални икономически сили (47%) и въпроса за енергийната независимост (44%). Днес обаче поставят на първо място борбата с тероризма (63 процента) и имиграционната политика (49 на сто). По отношение на България през 2007 г. най-големи страхове са предизвиквали евентуалното затваряне на родни фирми (47%) и неравнопоставеността на нашите работници на европейския пазар на труда (39%). Сега като основни проблеми хората виждат двойните стандарти в качеството на храните (60 на сто), намаляването на покупателната способност (50 на сто) и трафика на хора и наркотици (47 на сто).Българите са разделени за бъдещето на съюза. 41% не очакват да настъпи съществена промяна. Други 40 на сто оптимистично смятат, че ще има развитие в положителна посока - повече стабилност и единство. 18% твърдят, че основите на ЕС се разклащат, и прогнозират влошаване на положението. Сценариите за бъдещето, които предвиждат фрагментация на съюза, не се радват на подкрепа.

 

segabg.com

Четете още: Покриваме нормите за намаляване на вредните емисии

Коментари

Новини Варна