IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
10:43 | 5 декември 2017
Обновен: 07:51 | 15 април 2024

Министър Ангелкова: Саудитска Арабия има интерес да инвестира и в балнео- и СПА туризма

По материала работи: Слав Велев
Министър Ангелкова: Саудитска Арабия има интерес да инвестира и в балнео- и СПА туризма

Саудитска Арабия има сериозен интерес от инвестиции не само към петзведни хотели в България, но към възможностите за вложения в  балнео- и СПА туризма у нас. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в  предаване по бТВ, съобщиха от пресслужбата на министесртвото. Тя коментира посещението на правителствената делегация начело с премиера Бойко Борисов в Кралство Саудитска Арабия, което се състоя в края на миналия месец. „Домакините проявиха голям интерес към лечебните свойства на минералната вода в България, останаха много впечатлени от това, че сме на второ място в Европа по ресурс на минерални води“, допълни министър Ангелкова, която проведе работна среща в Рияд с Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата.

 

По време на разговорите министър Ангелкова е представила пред принца на Саудитска Арабия Картата на инвестиционните проекти в туризма в България. На нейна база двамата са обсъдили конкретните възможности за инвестиции. „Това, което успяхме да договорим, е възможността да се построят петзвездни хотели в България на сериозни международни брандове, от които страната ни има нужда, за да се привлекат по-висок ранг туристи. Следващата година ще посетя Саудитска Арабия и конкретно на базата на инвестиционната карта ще бъдат набелязани и конкретните инвестиции“, каза министърът на туризма и подчерта, че най-интересни като места за вложения са били очертани София, Черноморието и зимните курорти в страната ни. Тя обясни, че по време на срещата в Саудитска Арабия е събудила голям интерес и темата за културата и историята на България. „Впечатли ги това, че сме създали културно-исторически маршрути, че могат да се съчетаят с почивката на туристите“, допълни министър Ангелкова. Принцът на Саудитска Арабия е поел ангажимента да посети България в края на следващата година. Той е бил поканен от министър Ангелкова да се включи в Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към СОТ. Форумът ще се проведе в България между 14 и 16 ноември 2018 г. Надявам се точно тогава да обявим и конкретно мястото и бранда на хотела, които ще се изгради, допълни тя.

 

На въпрос каква е позицията на министерството за изграждането на втори лифт в Банско министър Ангелкова отговори, че институцията подкрепя втори лифт, но според всички изисквания на закона. Освен това трябва да има заявено инвестиционно намерение, което също трябва да премине през предвидените нормативни процедури.

 

„Нямаме противоречия с вицепремиера. Между нас няма спор, ние работим добре в коалицията, имаме различни мнения, но това е напълно нормално.“ Така министър Ангелкова коментира запитването за отношенията й с заместник министър-председателя Валери Симеонов. Тя заяви, че време на обществена дискусия за промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие са били поканени признати в туристическия бранш организации, техните позиции са можели да се чуят от всеки, тъй като обсъждането е било предавано на живо през цялото време. „На дискусията стана ясно, че всички искат да има ред и незаконните обекти да бъдат премахнати, но браншът не подкрепя пълната им забрана“, допълни министър Ангелкова.

Коментари

Новини Варна