IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
10:16 | 7 декември 2017
Обновен: 00:51 | 23 април 2024

Повече слънчоглед, царевица и бобови, по-малко тютюн

Реколтата към 30.11

По материала работи: Юлиян Атанасов
Повече слънчоглед, царевица и бобови, по-малко тютюн

1 840,5 хил. тона маслодаен слънчоглед и 2 311,5 хил. тона царевица за зърно са получени от общо над 95% реколтирани площи. Слънчогледът е с 8,2%, а царевицата – с 4,6% повече спрямо отчетеното по същото време на 2016 г. Оперативният анализ на земеделското министерство гласи, че увеличението на продукцията от слънчоглед се дължи на нарастване на реколтираните площи, съчетано с леко повишение на средния добив, а при царевицата – изцяло на по-високия среден добив от тазгодишната реколта.

 

При осем от наблюдаваните пролетни култури е отчетено увеличение на производството спрямо аналогичния период на предходната година, сочат оперативни данни към края на ноември. Най-значително осезаемо е увеличението при фуражния грах – над два пъти, основно заради чувствителния ръст на площите с тази култура. Нараства и производството на бобови култури като фасул, градински грах и леща, с между 35,7% и 92,7%, в резултат на повече засети и реколтирани площи и повишение на средните добиви.От 15% до 36% обаче намалява производството на тютюн на годишна база като при два от типовете тютюн – Вирджиния и Ориенталски, по-малкият добив се обяснява основно с по-малко реколтираните площи.

 

Заради по-малко реколтирани площи при повечето от пролетните зърнени и маслодайни култури, производството от тях спада с между 0,4% при сорго и 17,1% шарен слънчоглед.При основните пролетници се отчитат разнопосочни годишни изменения на продукцията, като при картофите и дините е налице увеличение, съответно с 8,9% и 31%, а при пъпешите, пипера и доматите – намаление, с между 5,1% и 30,3%.

http://agrozona.bg

Четете още: Кристалина прогнозира: Догодина – в чакалнята за еврото 

Коментари

Новини Варна