IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
09:08 | 9 декември 2017
Обновен: 19:35 | 17 март 2024

Цените растат, българинът обеднява

2017-а донесе и исторически ниски очаквания за безработицата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цените растат, българинът обеднява

Песимизмът у българина за икономиката остава, но малко намалява в последните години, сочи допитване до общественото мнение, извършено от "Галъп интернешънъл".

 

Очаквания за икономиката

 

Според анализаторите през изминаващата 2017 г. масовите очаквания за икономиката като че ли не изглеждат толкова негативно, колкото в предходни години."Разбира се, чувствителният песимизъм продължава, но като че ли очакванията – икономиката да се влоши трайно останаха под очакванията да няма промяна", коментират експертите.От резултатите на "Галъп интернешънъл" е видно, че в края на годината 39% от сънародниците ни очакват икономиката да остане в същото положение, 30% - да се влоши и 14% - да се подобри. Останалите се колебаят или не могат да преценят.

 

Парите на домакинствата

 

По отношение на очакванията за материалното положение на семействата през 2017 г. положителните нагласи, като че ли също показват малко по-високи стойности в сравнение с предходните няколко години и останаха трайно над 10%, след като в предходното десетилетие рядко бяха преминавали тази психологическа граница.

 

Негативните очаквания за личните пари се движеха около и над 20% - едни от най-ниските нива за периода от няколко години, твърдят анализаторите.С най-високи стойности, близо под 50%, останаха очакванията материалното положение на семействата да остане без промяна.В края на годината 45% очакват материалното положение на семейството им да остане същото, 24% - да се влоши, а 13% - да се подобри. Останалите не могат да отговорят.

 

Безработицата

 

2017 г. донесе и исторически ниски очаквания за безработица, коментират от "Галъп интернешънъл"."Очакванията тя да се повиши останаха трайно на нива под и около 30%, а над 40% вече смятат, че тя ще остане същата. Малко над 10% през годината смятаха, че безработицата ще намалее", декларират от агенцията.

 

Цените

 

В началото на зимата минимални са дяловете на българите, които очакват спад в цените.

 

Малко над 20% очакват цените да останат същите, а над 65% - да се повишат.

 

dnes.bg

 

Четете още: Само 8000 от продаваните елхички са законни

Коментари

Новини Варна