IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
14:02 | 10 декември 2017
Обновен: 01:19 | 10 април 2024

Данъчният експеримент на Тръмп тревожи Европа

Американският ход може също да промени приоритетите в предстоящите коалиционни преговори в Германия

По материала работи: Борис Проданов
Данъчният експеримент на Тръмп тревожи Европа

Светът е свидетел на голям икономически експеримент. Съединените щати, най-важната икономика в света, се трансформират от държава с високи данъци в рай с ниско данъчно облагане. Понастоящем повечето компании трябва да предадат на данъчните над 40% от своите печалби, повече от всяка друга развита икономика. В Германия този процент е 30%, пише в свой анализ германското списание Spiegel.

 

Тази тежест обаче сега предстои да бъдe драстично намалена. Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да намали федералния корпоративен данък от 35 на 20 процента. Сенатът и Камарата на представителите вероятно ще постигнат бързо споразумение за окончателната форма на проектозакона.

 

Системата за корпоративен данък в САЩ наистина е ужасна, тъй като в момента насърчава изкарването на печалби извън страната. От тази гледна точка никое правителство не трябва да бъде критикувано, че се опитва да направи нещо по въпроса, пише германското издание.

 

Реформата трябва да спести на данъкоплатците около 1,5 трлн. долара през следващите 10 години, особено на тези с най-високите доходи. Фактът, че мярката представлява по същество масов трансфер на богатство от бедните към богатите, е вътрешен проблем за САЩ и нещо, за което американската политическа класа ще трябва да отговоря.
Европейците обаче не трябва просто да бъдат загрижени за социалните неравенства, които ще последват, но и за въздействието на реформите от тази страна на Атлантическия океан. В края на краищата, плановете на Тръмп ще имат ефект в цял свят и ще имат дългосрочно въздействие върху германската и европейската икономическа политика.

 

Данъчната реформа може да се окаже скъп, но може би ефективен начин за превръщането на Съединените щати в място за правене на бизнес. Вече съществуващите ползи за международните инвеститори ще бъдат засилени благодарение на една изключително атрактивна данъчна система. Не е необходимо да бъдеш пророк, за да предскажеш, че САЩ ще бъдат наводнени от преки чуждестранни инвестиции. Американските компании, междувременно, вероятно ще инвестират повече у дома и ще върнат парите, които са били държани в чужбина.
 

Tова данъчно облагане тревожи германците и другите европейци. Действащият германски финансов министър Петер Алмайер, член на християндемократите на Меркел, поиска от служителите на министерството да разгледат дали плановете на САЩ противоречат на германо-американския договор за приятелство. Това споразумение от 50-те години на миналия век забранява на всяка страна да дискриминира компаниите от другата страна.

 

Освен това, по инициатива на Алмайер и френския му колега Бруно льо Мер, финансовите министри на ЕС по-рано тази седмица поискаха еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси да проучи дали американската данъчна реформа нарушава ангажиментите на страна като член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната търговска организация (СТО). Те призоваха комисаря да действа бързо, за да може да се намеси в законодателния процес. Обжалване пред СТО може да отнеме години.

 

Независимо от това, държавите-членки на ЕС ще трябва да действат отвъд правните средства и да намерят икономически отговори. Те трябва да се справят с въпроса дали могат да си позволят да запазят своите данъчни ставки на нивото, на което са в момента.
 

Американската данъчна реформа не е нищо повече от началото на нова данъчна политика. На това може да се гледа както от негативната страна, така и от позитивната. В края на краищата, както в областта на външната политика и политиката за сигурност, едностранните действия на Тръмп биха могли да доведат до нов тласък към европейско единство. В Брюксел финансовите министри на ЕС вече се споразумяха да намерят обща позиция по въпроса.

 

И процесът вече е започнал. Германия и Франция от известно време се стремят да си сътрудничат по отношение на корпоративния си данък, нещо, което биха искали да се случи и в други страни. Всяка държава-членка на ЕС ще има право да определя собствени данъчни ставки, но ще се придържа към минимално ниво. Това не само ще направи конкуренцията по-справедлива и по-прозрачна. Също така ще бъде ясен сигнал от Европа, че си струва да се инвестира в стария континент.

 

Американският ход може също да промени приоритетите в предстоящите коалиционни преговори в Германия. Християндемократите и социалдемократите трябва да помислят два пъти, преди да увеличат горната ставка на данъка върху доходите. В крайна сметка това засяга и 80% от германските компании.

investor.bg

Коментари

Новини Варна